Fredag d. 16. december fløj den ca. 200 meter store komet ved navn Lovejoy forbi Solen i en afstand af kun ca. 140.000 km.
Til astronomernes store overraskelse overlevede den lille isklump og oplyste i dagene efter himlen med sin flotte, lange hale af støv og gas.
En af dem, der nød synet af Lovejoy var Gabriel Brammer fra den europæiske rumfartsorganisation, ESO. Den 22. december sluttede han sin vagt ved Paranal Observatoriet i Chile med at optage en række billeder, som er sammensat til vidoen ovenfor.
På videoen kan man udover Komet Lovejoy også se Månen stige i horisonten og den røde “Laser Guide Star”, som astronomerne bruger til at korrigere deres billeder fra VLT (Very Large Telescope) for atmosfæriske forstyrrelser. Laseren afsætter en kunstig stjerne i 90 kilometers højde.
Lovejoy set fra rumstation
Den flotte komet blev også set fra Den Internationale Rumstation, ISS. Astronauten Dan Burbank vidste først ikke, hvad han så, men filmede kometen, som man kan se på den anden video her på siden, hvor han også selv begejstret kalder Lovejoy for “the most amazing thing I have ever seen in space”.