»Astronaut, det er altså ikke noget, man gør på deltid.«
Sådan lyder dommen fra Mikkel Andersen, en af hjernerne bag Videnskab.dk’s YouTube-kanal om spil og videnskab, Newgame.
I denne nye video forsøger Mikkel ihærdigt at flyve en rumraket til Den Internationale Rumstation, ISS. Ja, altså ikke i virkeligheden, men i spillet Raketsimulator 3T2015.
Det er da heller ikke helt ligetil. For hvor mange dele består sådan en raket egentlig af, og hvor meget motorkraft skal maskinen have for ikke at styrte i døden eller ende ude i intetheden?
Du kan enten selv prøve dig frem i spillet – eller du kan læse videre og blive klogere, før du begiver dig ud på din helt egen rummission.
\ Læs mere
Løfteraketten har tre dele
En løfteraket, som den du kan prøve i raketsimulatorspillet, er en raket, der kan opsendes fra Jorden.
Men før, du er klar til at brage fra Jorden og ud i rummet, skal du beslutte, hvor mange dele din raket skal bestå af.
En løfteraket har tre trin, der hver indeholder en motor og et brændstofmodul, som frigøres, efterhånden som raketten bevæger sig ud i rummet.
Sådan ser fremtidens løfteraket dog ikke nødvendigvis ud. Rumforskere arbejder nemlig på at bygge en rumraket med kun én motor. Det kan du læse mere om i artiklen ‘Dansk rumraket er bygget på simple løsninger’.
Det er dog ikke lykkedes endnu, og derfor er det nok også bedst, hvis du giver din raket tre dele.
Hvor god er du til at flyve en rumraket?
En ting, som er værd at huske på, inden du tager hul på dit eventyr som astronaut, er, at det nederste trin i din raket, den såkaldte booster, skal bære al brændstoffet over den.
Derfor giver det mening, at det nederste trin er stort og robust, mens de efterfølgende gradvist bliver mindre, så raketten ikke bliver for tung.
Med den viden er du nu så godt som klar til – som en anden Andreas Mogensen – at vove dig ud på rejsen mod ISS.
Du kan se, om du har, hvad der skal til, i spillet her.