Et hold primært kinesiske forskere har fundet et sort hul i vores egen galakse, som er langt større, end man hidtil havde troet var muligt.
Det skriver de i en pressemeddelse fra Chinese Academy of Sciences Headquarters.
LÆS OGSÅ: Sorte huller: Her er alt, du skal vide
Indtil nu har man troet, at et såkaldt stellart sort hul, der skabes ved en stor stjernes kollaps, i vores egen galakse ikke kunne have en masse, der er mere end 20 gange større end Solens. Til gengæld kan den type sorte huller i andre galakser være betydeligt tungere.
Men den opfattelse er nu ændret, da det nyopdagede sorte huls masse er hele 70 gange større end Solens.
\ Typer af sorte huller
Sorte huller opdeles i forskellige kategorier.
Det kinesisk ledede forskerholds opdagelse omhandler den kategori, der kaldes stellare sorte huller, som betegnes som ‘små’ sorte huller på typisk mellem 3 og 100 gange Solens masse.
En anden type sorte huller kaldes supermassive sorte huller, og de kan have mange millioner gange Solens masse. I midten af Mælkevejen findes et supermassivt sort hul på 4,3 millioner solmasser, og de største af slagsen i andre galakser er på flere milliarder solmasser.
Læs mere i artiklen Kunsten at veje et sort hul.
Det sorte hul er 15.000 lysår væk fra Jorden, og det har fået navnet LB-1 af forskerne.
Lederen af forskerteamet, professor Liu Jifeng fra National Astronimical Observatory of China of the Chinese Academy of Sciences, er også selv overrasket over fundet.
»Sorte huller af en sådan masse burde ikke eksistere i vores egen galakse, i forhold til de nuværende modeller af stjernernes udvikling,« udtaler professor Liu.
LÆS OGSÅ: Dette sorte hul er ufatteligt stort: Prøv at forestille dig Solens masse gange 40 milliarder
Forskerne har hidtil ment, at den kemiske sammensætning af vores galakses mest massive stjerner antyder, at stjernerne mister det meste af deres masse, når de er ved at dø.
Dette sker gennem eksplosioner og kraftige stjernevinde, inden stjernens kerne kollapser og bliver til et sort hul.
Men LB-1 er dobbelt så massiv, som, forskerne troede, var muligt.
»Nu skal teoretikere finde en mulig forklaring på det,« siger professor Liu Jifeng.
En mulighed er, at opdagelsen faktisk ikke blot er et enkelt sort hul, men to sorte huller, der kredser om hinanden.
Det foreslår Stephen Justham, der er professor ved University of Amsterdam, og som er en del af holdet bag det nye studie, ifølge mediet Sky & Telescope, der også har talt med andre forskere, der både er begejstrede og skeptiske.
Hvis du er nysgerrig på, hvordan et sort hul ser ud i virkeligheden, kan du se fotoet herunder, som blev fanget af projektet Event Horizon Telescope, EHT, og præsenteret i april 2019.
LÆS OGSÅ: Første billede af et sort hul nogensinde: »Ligner en ring af ild«
Fotoet er det første billede af et supermassivt sort hul, og arbejdet har da også kastet en fornem pris af sig til forskerholdet, som står bag, nemlig Breakthrough Prize i fundamental fysik.
Breakthrough Prize bliver ofte refereret til som videnskabens svar på Oscar-uddelingen.

Artiklen er blevet rettet 30. november for at gøre det klart, at opdagelsen omhandler stellare sorte huller, og at der findes langt større sorte huller af typen supermassive sorte huller.
LÆS OGSÅ: Quiz: Hvor meget (eller lidt) ved du egentlig om sorte huller?
LÆS OGSÅ: Wauw! Se NASA’s flotte nye illustrationer af et sort hul
tb