Det europæiske rumagentur (ESA) opsendte i nat raketten Vega. Med sig ombord havde Vega satellitterne, Proba-V (ESA’s egen satellit), den vietnamesiske VNREDSat-1A, og Estlands første satellit ESTCube-1 technology, der blev sendt ud i forskellige kredsløb.
Det er ikke en nem manøvre at sende flere satellitter ud i hver deres kredsløb, men Vega er avanceret nok til at klare dette uden problemer.
Da Vega blev opsendt i nat kl. 03:06 dansk tid, var det anden gang raketten havde hjulpet satellitter i kredsløb om Jorden. Den blev opsendt første gang i februar 2012.
Flere satellitter i forskellige kredsløb
ESA’s Proba-V satellit kredser nu om Jorden, mens den bliver undersøgt for eventuelle fejl, inden satellitten begynder på sit arbejde – den skal nemlig kortlægge vegetationen på vores planet.
Satellitten vejer ca. 138 kilo og er bygget i Belgien. Proba-V vil dagligt tage billeder af vegetationen på breddegraderne 35–75ºN and 35–56ºS i både synligt lys og infrarødt lys.
Teknologien har gjort det muligt for satellitter at blive mindre, og derfor behøver de raketter, der opsender dem, heller ikke at være så store.
Det er i denne tankegang, at Vega er blevet designet og bygget. Raketten kan sende satellitter i kredsløb om Jorden i højder mellem 300-1500 kilometer og kan i modsætning til mange andre små raketter sende flere forskellige satellitter i forskellige kredsløb.