Da Darth Vader i Star Wars-sagaen giver ordre til at teste Dødsstjernens kraft på den hjælpeløse planet Alderaan, eksploderer planeten med øjeblikkelig virkning.
Helt så stærkt går det ikke i Orions stjernetåge, hvor nye stjernesystemer fødes – men de nyfødte planeter og stjerner skal ikke vide sig sikre.
Enorme ‘dødsstjerner’ med det videnskabelige navn O-typestjerner ligger nemlig på lur, klar til at udrydde små solsystemer før de bliver store.
Et nyt studie offentliggjort i the Astrophysical Journal kaster lys over, hvor hurtigt O-typestjernerne gør kål på planeterne.
O-typer blæser al planetmateriale væk
Orions stjernetåge er hundreder af unge stjerners vugge. Her klækkes også de endnu yngre protostjerner eller proplyder, som de kaldes. Mange af disse vokser i størrelse og ender som fuldt udviklede stjernesystemer. I deres såkaldte protoplanetariske skive kredser gas og støv, som på sigt kan danne planeter.
Men proplyderne får al gas og støv blæst væk af den voldsomme UV-bestråling fra kæmpestore O-typestjerner, hvis de kommere tættere på end 0,1 lysår.

LÆS OGSÅ: Kæmpestjerne på vej mod sammenstød
I løbet af få millioner år vil O-typestjernen have drænet proplydens protoplanetariske skive for støv og gas, og det går langt hurtigere, end planeter kan nå at opstå.
En del af et kosmisk kredsløb
Forskerne bag opdagelsen har observeret Oriontågen med det chilenske ørkenteleskop ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array).
Udover at forstå omfanget af de små babystjerners tab af masse, fandt de amerikanske og canadiske forskere også en række hidtil uopdagede proplyder.
Selvom de kæmpemæssige stjerner i en stjernefabrik kan ødelægge en mindre stjernes chance for at udvikle planeter, indgår de i et naturligt kosmisk kredsløb. Når O-typestjernerne dør efter relativt kort tid, eksploderer de som supernovaer, mens al deres materiale spredes og indgår som materiale i de næste stjernegenerationers dannelse.