I vores solsystem findes der mange måner, der særligt kredser om de største planeter som Jupiter og Saturn. En måne er defineret som et objekt, der kredser omkring en planet eller dværgplanet.
Forskere har nu for første gang set tegn på en exomåne, en måne, der kredser om en exoplanet.
Det er svært at undersøge
Astronomer bruger i dag en række metoder til at finde exoplaneter omkring fjerne og nære stjerner. En af disse metoder er mikrolinsemetoden, der kræver en helt speciel position af stjerner.
Når Jorden står på linje med to stjerner, sker der nemlig noget helt særligt.
Stjernen i midten af denne samling virker som et forstørrelsesglas, der forstørrer lyset fra den fjerne stjerne. Denne forstørrelse varer omkring en måned og blev første gang beskrevet af Einstein i hans relativitetsteori.
Hvis der findes en exoplanet omkring den forreste stjerne, vil denne enten hjælpe med forstørrelsen eller mindske den – og dermed kan forskere se exoplaneten.
Hvis det forreste objekt ikke er en stjerne, men en fritsvævende planet, kan der i stedet for en kredsende exoplanet ses en exomåne.
Kan ikke være sikre på resultaterne
Det er netop sådan et system, som astronomerne mener at have opdaget. Desværre kan de ikke være sikre på, om det er en lille stjerne og en exoplanet eller en stor exoplanet med en exomåne. Det eneste, astronomerne kan sige, er, at forholdet mellem de to objekter er 2.000 til 1.
Det vil være svært at have mulighed for at undersøge dette system igen og få bekræftet, om det reelt er en exoplanet eller en exomåne, der er fundet, men astronomerne er sikre på, at det ikke er sidste gang, at sådan et system bliver observeret.