De fleste er nok klar over, at stjerner er samlet i galakser, men hvad ikke alle ved er, at også galakserne er organiserede i forhold til hinanden – i det der kaldes ‘det kosmiske net’.
Dette kosmiske net har en gruppe forskere fra Max Plank Insitute for Astronomy i Heidelberg i Tyskland skabt et 3D-kort over.
Forskerne har analyseret på lys, som er kommet til Jorden fra galakser næsten 11 milliarder lysår væk.
Der er altså tale om lys, fra da universet kun havde en fjerdedel så mange år på bagen som nu. Det skriver instituttet på dets hjemmeside.
Fjerne galakser brugt som baggrundslys
For at skabe 3D-kortet brugte forskerne en metode, som kan minde om den medicinske CT-scanning, der skaber et 3D-billeder af medicinske patienter. I dette tilfælde er patienten bare skiftet ud med ‘det kosmiske net’.
De fjerne galakser, hvis lys forskerne beskæftiget sig med, er blevet brugt som en slags ‘baggrundslys’, som har gjort dem i stand til at analysere på det kosmiske net.
Hydrogengasser, som indgår i det kosmiske net, absorberer nemlig lidt af lyset fra de fjerne galakser, og forskerne kan derfor regne sig frem til strukturerne i nettet.
Forskerne havde ikke regnet med, at det ville være muligt at indfange og analysere lys fra så store afstande med de teleskoper, vi har til rådighed i dag.
Men Khee-Gan Lee, postdoc på Max Planck Institute for Astronomy, udarbejdede målinger, som viste noget andet.
»Jeg var overrasket over at opdage, at de teleskoper, vi har til rådighed i dag, faktisk kan optage nok lys fra disse fjerne galakser,« udtaler han på instituttets hjemmeside.
Studiet er bragt i tidsskriftet ‘The Astrophysical Journal Letters’.
Banebrydende resultater trods ringe data
Forskerne brugte Keck I-teleskopet på Hawaii i forbindelse med deres undersøgelser.
Teleskopet er et af verdens største, men alligevel fik forskerne ikke helt den data ud af undersøgelserne, som de havde håbet. Det satte vejret på Hawaii nemlig en stopper for.
»Vi var ret skuffede over vejret. Det var forfærdeligt, og vi fik kun samlet et par timers god data. Men ud fra den data, vi trods alt fik, var det alligevel klart for mig, at eksperimentet virkede,« siger Joseph Hannawi, som var observatør på studiet.
Selvom de kun fik fire timers data med fra undersøgelserne, siger forskerne, at deres resultater er uden fortilfælde. De mener også, at studiet kan tjene som base for mere dybdegående studier på området.