Man kan nærmest høre smilet igennem telefonen, da Andreas Mogensen fortæller om sit nye, forestående rumeventyr.
Siden 2015, hvor han var på sin første mission, har den danske astronaut arbejdet benhårdt på at komme i betragtning til at blive sendt afsted igen.
Det arbejde er nu kulmineret med endnu en tur i rummet. I midten af 2023 eller starten af 2024 skal han nemlig tilbringe et halvt år på Den Internationale Rumstation, ISS. Det er netop blevet offentliggjort.
Videnskab.dk fangede Andreas Mogensen på en telefonforbindelse i en kort, stille stund:
Tillykke med udtagelsen! Efter du kom hjem i 2015, talte du allerede om, at du gerne ville afsted igen. Hvad tænkte du, da du først hørte, at du nu skal på en lang tur i rummet?
»Det er noget, jeg har set frem til, lige siden jeg landede sidst i 2015, og det er noget, jeg arbejdet frem mod. En af årsagerne til, at jeg er fortsat i jobbet, er netop for at komme afsted igen. Så det er stort. Det er en proces, der kører, hvor man skal godkendes af NASA, men helt konkret gik jeg i gang med træningen i januar i år, så jeg har været i gang i nogle måneder nu på fuld tid, og jeg træner på fuld tid.«
»En anden meget spændende ting er, at jeg skal være pilot på Dragon-rumskibet, som den første ikke-amerikaner nogensinde. At NASA giver mig og Den Europæiske Rumorganisation (ESA) det ansvar, er en kæmpe ære. Den amerikanske commander og jeg er allerede gået i gang med at træne sammen, så vi kan lære, hvordan man styrer Dragon-fartøjet og alt, hvad der har med Dragon at gøre.«
Du kan læse mere om, hvordan Andreas Mogensen træner til en mission i artiklen ‘Andreas Mogensen har været i rummet 10 dage på 12 år som astronaut: Hvad laver han resten af tiden?‘
Hvad skal der ske på det halve år, du er afsted?
»Det er en standardmission forstået på den måde, at hovedformålet først og fremmest er forskning og teknologiudvikling. Samtidig, fordi det er et halvt år, skal vi også lave vedligeholdelse af systemerne deroppe, og, hvis nødvendigheden er der, skal vi også være klar til at gå på rumvandring og bruge robotarmen. Så alle de opgaver, der kan opstå på de seks måneder.«
Hvad betyder det, at missionen nu strækker sig over en længere periode?
»Det bliver en helt anden oplevelse den her gang. Sidst var det jo en sprint på 10 dage, hvor hver dag var proppet med aktiviteter, og det føltes nærmest, som om missionen endte, før den var begyndt, fordi der var så meget aktivitet. Den her gang får jeg virkelig mulighed for at mærke og opleve, hvad det vil sige at leve og arbejde på rumstationen.«
»Så på den måde bliver det en helt anden type mission, hvor jeg får mulighed for at gøre alle de ting, som jeg ikke nåede sidst.«
Har forberedelsen til denne tur været anderledes, end sidst du var afsted, nu det er længere tid?
»I løbet af 10 dage, kan man overleve en del med hensyn til mad og drikke. Men i løbet af seks måneder spiller små ting en langt større rolle, og det er vigtigt at sikre, at man har styr på alle de redskaber, man skal bruge. Derudover er der også kontakten til familien, det tænker man selvfølgelig over i højere grad.«
»Men det minder om den rolle, jeg havde sidst, men selvfølgelig er det et nyt rumskib, og jeg skal lære nogle af tingene fra bunden igen. Og det er første gang, at NASA har accepteret, at en udlænding er pilot på et af deres rumskibe, så det er et stort skridt.«
Er du nervøs for, at krigen mellem Rusland og Ukraine kommer til at ødelægge samarbejdet på Den Internationale Rumstation?
»Som det er lige nu, der fortsætter amerikanerne og russerne rumsamarbejdet, for det er man simpelthen nødt til. Rumstationen kræver, at begge parter er involveret for at styre den, og jeg skal sendes op med et amerikansk rumfartøj, SpaceX, fra Florida.«
Hvorfor tror du, at valget er faldet på dig?
»Det har blandt andet noget at gøre med mine seneste fem års arbejde sammen med NASA på Johnson Space Center, og gennem det samarbejde har vi fået opbygget en tiltro til mine evner. Det er stort, og jeg glæder mig helt vildt!«