Hvis du ofte får en tår over tørsten, kan du måske med fordel kigge lidt på hvilke glas bartenderen ved dit lokale fodertrug serverer den kolde humle i. Visse glas kan nemlig ubevidst få os til at drikke hurtigere og dermed mere, viser ny britisk forskning.
De britiske forskere havde en teori om, at visse glas kunne snyde øl-nydere til at drikke hurtigere og mere. For at undersøge hypotesen tog de fat i 160 unge, raske mennesker uden et alkoholmisbrug, og delte dem ind i otte grupper. Hver gruppe fik til opgave at drikke enten cirka 177 milliliter eller cirka 354 milliliter øl eller sodavand fra et glas med enten lige eller med buede kanter.
Mens de drak, så de en natur-dokumentar, som skulle lulle dem ind i en nogenlunde neutral sindsstemning, så de ikke kom til “at sidde der med intet andet fornuftigt at tage sig til end at drikke”. Forskerne filmede forsøgspersonerne over to omgange. Undersøgelsens rigtige formål var ukendt for deltagerne.
Efter at have kigget på videoerne af begge sessioner og undersøgt hvor lang tid det tog for forsøgspersonerne at drikke deres øl eller sodavand, fandt forskerne ud af, at én gruppe drak bemærkelsesværdigt hurtigere end de andre. Det var den gruppe, der drak 354 milliliter øl i et glas med buede kanter. Det tog dem i gennemsnit under otte minutter at drikke deres øl, mens samme gruppe, der drak af glas med lodrette kanter, tog omkring 13 minutter om det. For den gruppe, der drak af 177 milliliters glas, var der ingen forskel.
Forskernes bud på årsagen til, at man drikker hurtigere af glas med kurvede kanter, er, at man ubevidst presser sig selv til at drikke halvdelen af sin øl. Men når man når halvvejs ned på siden af glasset, så har man allerede drukket langt over halvdelen.
Undersøgelsen er publiceret i online-tidsskriftet PLoS ONE.
Læs også på Videnskab.dk: