Forskere fra Nano-Science Center på Københavns Universitet skal knække koden bag stærke naturmaterialer. Den danske grundforskning kan måske levere nøglen til at producere robuste kunstige menneskelige reservedele i fremtiden.
Nogle af naturens stærkeste materialer får deres styrke fra et samspil mellem naturlige mineralske nanopartikler og organiske molekyler. Men hvordan naturen bestemmer form, størrelse og styrke på sådan noget som tænder, bambuskæppe og blåmuslingeskaller er stadig et mysterium.
Nu skal en forskergruppe på Kemisk Institut på Københavns Universitet levere afgørende indsigt i dette biologiske spørgsmål. Og finansieringen kommer – ifølge en pressemeddelelse fra universitetet »helt uhørt« – fra det britiske forskningsråd EPSRC (Engineering and Physical Sciences Research Council), som støtter med hele 6,2 millioner pund over de næste fem år.
NanoGeoScience-gruppen er ledet professor Susan Stipp.
»Vi kan levere data, som ingen anden gruppe i verden er i nærheden af. Derfor ville det engelske konsortium gerne samarbejde med os, og det er lykkedes for dem at overtale EPSRC til at finansiere også vores andel af arbejdet,« siger Stipp i en pressemeddelelse.
»Københavns Universitet er den eneste ikke-britiske partner i et EPSRC-projekt. Folk fortæller mig, at det er helt uhørt for en ikke-britisk forskergruppe at modtage britiske forskningspenge, så det her er spændende, ærefuldt og vigtigt for Københavns Universitets omdømme,« mener hun.