Det er efterhånden gammelt nyt, at nogle dinosaurer sandsynligvis har båret fjer. De første fjer var først og fremmest pynt, der kunne tiltrække dinosaurer af det andet køn. Derudover hjalp fjerene dinosaurerne med at holde sig varme.
Men forskerne diskuterer indædt, hvordan disse første fjer udviklede sig til den særlige type fjer, som dinosaurernes efterkommere fuglene, bruger til at flyve med. Nu har man undersøgt fossiler af dinosaurtypen Ornithomimus edmontonicus, skriver LiveScience.
»Det umiddelbare indtryk er, at de ligner strudse. De har et tandløst næb, store øjne, en lang hale og nu ved vi, at de bar fjer, men disse dyr var slet ikke nært beslægtet med strudse,« siger forsker Darla Zelenitsky, som er palæontolog på University of Calgar.
Hos en af de voksne dinosaurer af denne type har forskerne fundet markeringer, som kan tyde på, at den har båret længere og mere stive fjer, end man hidtil har set hos fossiler af dinosaurer. Og man er således kommet et skridt nærmere løsningen på gåden om, hvordan fuglene arvede deres flyvefjer fra dinosaurerne.
Læs også:
Dinosaurer var måske varmblodede