KORT NYT FRA UDLANDET:
Kronisk stress kan øge spredning af kræft i kroppen, viser ny forskning ifølge independent.co.uk.
Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Nature Communication.
Stress kan medføre, at kræftpatienterne udvikler en slags ‘transportveje’, som gør det muligt for kræftcellerne at sprede sig til nye dele af kroppen, viser studiet, som er foretaget på laboratoriemus.
»Vores studie viser, at kronisk stress signalerer til det sympatiske nervesystem, bedre kendt som ‘kæmp-eller-flygt’-reaktionen, at det skal påvirke lymfesystemet og spredningen af kræftceller,« siger Caroline Le, som er postdoc ved Institute of Pharmaceutical Sciences på Monash University og medforfatter på studiet, ifølge independent.co.uk.
Forskerne bag studiet mener, at deres resultater kan hjælpe stressede kræftpatienter, hvis tilstand måske forværres af stressen. Det nye studie viser nemlig, at patienternes sygdomstilstand måske kan forbedres af behandlingsmetoder, der letter deres stressniveau.
»Resultaterne viser, at stress spiller en helt instrumental rolle i forhold til at kontrollere lymfesystemets indflydelse på helbredet. Derfor kan kræftpatienternes tilstand sandsynlighed forbedres, hvis man blokerer stressens effekter og dermed hindrer kræften i at sprede sig gennem lymferuterne,« siger Caroline Le til independent.co.uk.
Læs også:
Stress giver ikke kræft, viser undersøgelse på danske KZ-fanger
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lsd