Det har i mange år været en udokumenteret teori, at babyers størrelse skulle have betydning for udviklingen af psykiske sygdomme.
Men nu bekræfter et omfattende studie foretaget af forskere fra Københavns Universitet og Yale University, at der er en direkte sammenhæng mellem babyers vægt og eksempelvis autisme. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
»Vores undersøgelser bekræfter, at større babyer har højere risiko for at udvikle autisme senere i livet og mindre risiko for at udvikle skizofreni,« siger leder af Center for Social Evolution på Københavns Universitet, professor Jacobus Boomsma i pressemeddelelsen.
Undersøgelsen omfatter 30 års statistisk dataindsamling fra 1.750.000 danske spædbørn.
Ifølge undersøgelsens resultater arbejder moderens og faderens gener ikke harmonisk sammen i fostret. Når der forekommer en alt for stor ubalance mellem generne, kan det påvirke barnets størrelse og vægt og tilmed øges risikoen for en psykisk diagnose.
»Danske nyfødte er i gennemsnit 52 cm, men er en baby 2 centimeter længere, øges risikoen for autisme med omkring en femtedel,« fastslår Jacobus Boomsma.
Dog er risikoen for autisme i forvejen minimal. Er en baby 2 cm længere end gennemsnittet, stiger risikoen for autisme derfor også kun med 0,65% til 0,78%.
Studiet viser også, at der er en direkte sammenhæng mellem spædbørn, der er mindre end gennemsnittet, og diagnosen skizofreni.
En grundigere undersøgelse skal nu igangsættes for fremadrettet at klarlægge, hvordan generne præcist påvirker hjernen.
Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the Royal Society.
Læs også:
ADHD og autisme kan opdages allerede før 2-års alderen
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv