Når man har fået sin nye sovemedicin, stiger risikoen for at blive involveret i et trafikuheld markant i de efterfølgende dage. Risikoen er op til fordoblet i en hel uge efter, at medicinen er afhentet på apoteket.
De norske tal skal ses i forhold til personer, der ikke tager sovemedicin. Det viser en sammenligning af to norske registre foretaget af Folkehelseinstituttet, der er den norske pendant til Sundhedsstyrelsen, skriver forskning.no og ing.dk.
Herhjemme vurderer overlæge i afdelingen for lægemiddelgodkendelse i Sundhedsstyrelsen – tidligere Lægemiddelstyrelsen – Steffen Thirstrup, at undersøgelsen i høj grad understreger de advarsler, man kender til.
»Det er ikke for sjov, at der er advarsler på,« siger Steffen Thirstrup til ing.dk.
I Danmark bliver 332.000 personer årligt behandlet med såkaldt benzodiazepin og benzodiazepin-lignende midler, som er sovemedicin og indsovningsmidler. Et tal der i øvrigt er faldet med knap 100.000 på fem år.
Især ét stof overrasker
Bag den norske undersøgelse står Ingebjørg Gustavsen, som er læge og arbejder ved Folkehelseinstituttet, der er den norske pendant til Sundhedsstyrelsen.
I undersøgelsen viste især indholdsstoffet zopiclon udslag på statistikken over trafikuheld.
»Vi fandt ud af, at der var dobbelt risiko for en trafikulykke den første uge efter, at zopiclon blev hentet på apoteket,« siger Ingebjørg Gustavsen til forskning.no.
Zopiclon er meget brugt både i Norge og herhjemme. I 2011 blev 135.000 personer i Danmark behandlet med lægemidler indeholdende Zopiclon ifølge medstat.dk. Stoffet findes blandt andet i lægemidlerne Imoclone, Imozop og Imovane.
LÆS OGSÅ: Kvinder og ældre sover dårligst