Kvinder og ældre sover dårligst
En undersøgelse af næsten 50.000 nordmænd viser at kvinder, ældre og personer med lav uddannelse oftere lider af søvnløshed.

En stor norsk undersøgelse viser tydelig at kvinder sover dårligere end mænd, men forfatteren minder om at søvnløshed ofte kan behandles uden medicin. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

En stor norsk undersøgelse viser tydelig at kvinder sover dårligere end mænd, men forfatteren minder om at søvnløshed ofte kan behandles uden medicin. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

Forskere ved Universitetet i Bergen har brugt data fra den store norske 'HUNT 2'-undersøgelse (se faktaboks), til at se på sammenhænge mellem søvnløshed og forskellige lidelser og demografiske faktorer.

Undersøgelsen blev publiceret i tidsskriftet 'Journal of Psychosomatic Research' i juli i år.

Søvn og enkeltlidelser

»Traditionelt betragter man insomni som noget, der følger med en anden lidelse, og derfor har man ikke lavet så mange undersøgelser omkring det,« siger undersøgelsens hovedforfatter, Børge Sivertsen fra afdelingen for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen.

Han siger, forskerne var interesseret i at se på sammenhænge mellem søvnløshed og enkeltlidelser. For at gøre dette måtte de kontrollere for lidelser. Det betyder at forskerne bruger statistiske metoder til at fjerne faktorer, som kan forstyrre resultatet.

Det er denne kontrol, og det at undersøgelsen omfatter så mange mennesker, som gør undersøgelsen unik.

»Der findes yderst få store undersøgelser af søvnløshed, og de fleste 'store' har kun lidt over 1000 deltagere, og er ikke særligt godt fulgt op,« siger forskeren.

HUNT-undersøgelserne har til sammenligning 70.000 deltagere. Næsten to tredjedele af disse er fulgt i over 10 år.

»I Norge kan vi bruge HUNT-dataene og kæde dem sammen med officielle databaser om for eksempel sygefravær,« siger Sivertsen og tilføjer at dette er enestående på verdensplan.

Dårligt helbred og dårlig søvn

Fakta

HUNT 2

HUNT 2 er anden runde af den enorme 'Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag', og omkring 70.000 mennesker deltog.

Af disse var 45.000 også med i den første runde, som var en befolkningsundersøgelse foretaget i 1984-86. Dataene fra HUNT 2 blev indhentet i 1995-97.

De enorme mængder af information fra både blodprøver og befolkningsundersøgelser blev gjort tilgængelige for forskere i 1998, og er blevet brugt til mange store undersøgelser.

Kilde: NTNU's HUNT-hjemmeside

Undersøgelsens hovedresultat er, at søvnløshed har en klar sammenhæng med dårligt helbred. Der findes også fra tidligere stærke beviser for, at for eksempel kræft og astma har stor indvirkning på søvnen.

Søvnløshed er også et af kernesymptomerne på en række smertelidelser, som for eksempel gigt, knogleskørhed og migræne, og er et centralt træk ved flere mentale lidelser. Søvnproblemer er også kendt som en forløber for både depression og angst.

Undersøgelsen fandt at 13,5 procent af deltagerne rapporterede om søvnløshed, og at kvinder og ældre var mest plagede. Desuden fandt forskerne klare sammenhænge mellem søvnløshed og lav socioøkonomisk status. Resultaterne stemmer godt overens med, hvad der er kendt fra tidligere, mindre undersøgelser.

Blandt deltagerne med kræft rapporterede hele 21 procent om søvnproblemer, og undersøgelsen viser tydeligt at søvnløshed stiger med alderen. Blandt personer mellem 20 og 30 år havde blot mellem 8 og 9 procent problemer, mens omkring en tredjedel af dem over 80 har problemer med at sove.

Svært at definere

Søvnproblemer, eller insomni, er en svær lidelse at diagnosticere, fordi den er baseret på subjektive erfaringer, og ikke noget som kan måles, for eksempel ved en blodprøve.

Forskerne bag denne undersøgelse anvendte de samme spørgsmål som psykologer stiller.

Sivertsen siger, at søvnproblemer defineres ved at man enten har problemer med at falde i søvn, hyppigt vågner op om natten, eller vågner for tidligt om morgenen. For at det skal kunne kaldes insomni, skal det have betydning for dit daglige virke.

Han fortæller, at selv om søvnproblemer er en alvorlig og meget udbredt lidelse, så er den også tit relativt enkel at behandle.

Undersøgelsen viser at omkring en tredjedel af alle ældre har problemer med at sove. Desuden er der tydelig sammenhæng mellem insomni og smertelidelser. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

Derudover er der flere undersøgelser, som har set på patienter med både depression og søvnløshed, og hvor søvnløsheden er blevet behandlet, med det resultat at patientens depression også blev bedre.

Ikke kun piller

Sivertsen lægger også vægt på, at ikke-medicinsk behandling ofte giver bedre behandling, end medicin.

»Søvnløshed kan behandles med relativt enkle virkemidler, som for eksempel at indarbejde gode søvnvaner, ikke ligge i sengen når du ikke skal sove, og at gå sent i seng og stå tidligt op. Det gør man en periode, således at kroppen vender sig til det.«

»Til trods for disse ganske enkle metoder stiger salget af sovepiller konstant. I fjor blev der i USA solgt sovepiller for omkring 8 milliarder dollar,« siger Sivertsen.

»Det er en meget almindelig lidelse, og det er virkelig 'Big business' for de farmakologiske selskaber. Ved siden af antidepressive midler er sovemedicin de mest solgte lægemidler i verden,« siger han.

Den tredje runde af HUNT-projektet er nu færdig, og Sivertsen og de andre forskerne skal endnu en gang bruge dataene til at se på søvnløshed og enkeltlidelser. Denne gang skal de blandt andet se nærmere på, om søvnløshed kan forårsage diabetes, overvægt og depression.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk