KORT NYT FRA DANSKE MEDIER:
Er der særligt livsforlængende ’materiale’ i solens stråler?
Det spørgsmål bliver rejst på forsiden af dagens udgave af Politiken.
Ny forskning viser ifølge avisen, at mennesker, som har været ivrige soldyrkere – og har fået såkaldt almindelig hudkræft, den ikkedødelige form for hudkræft – i gennemsnit lever seks år længere end befolkningen som helhed.
»Gennemsnitsdanskeren – kvinder og mænd under ét – bliver i dag 80 år. Men når det gælder denne gruppe soldyrkere, kan vi altså se, at de i snit når at fejre 86-års fødselsdagen. Og at de i øvrigt har en lavere forekomst af både blodpropper i hjertet og knogleskørhed end resten af befolkningen«, siger professor Børge Nordestgaard fra Herlev Hospital til Politiken.
Han har sammen med sine forskningskolleger sammenlignet data fra 130.000 borgere, der har haft almindelig hudkræft, med helbredsrelaterede data fra 4,4 millioner danskere i alderen 40-100 år.
Hos Kræftens Bekæmpelse finder man undersøgelsen spændende, men overlæge Inge Haunstrup Clemmensen påpeger over for Politiken, at undersøgelsen ikke siger noget om årsagssammenhænge – en mulig forklaring på undersøgelsens resultater kan være, at folk, der har råd og tid til at opholde sig meget i solen, ofte vil dyrke udendørs sport eller motion – og at de på den måde styrker helbredet.
Den nye undersøgelse vil ifølge Politiken snart blive offentliggjort i videnskabstidsskriftet International Journal of Epidemiology.
Læs også:
Hvorfor vil vi gerne være solbrune?
Solens stråler giver power-sæd
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb