Brystkræfttilfælde, som aldrig ville være diagnosticeret, hvis kvinden ikke havde deltaget i mammografiscreening, forekommer sjældnere end tidligere antaget. Det viser en ny dansk undersøgelse, som ifølge Dagens Medicin er offentliggjort online i British Medical Journal.
I undersøgelsen har den danske forskergruppe analyseret, hvor megen overdiagnostik der har været i det fynske og det københavnske mammografiscreeningsprogram. Overdiagnostik er et af de væsentligste argumenter blandt de forskere, der er modstandere af mammografiscreening. Ca. 37.000 københavnske kvinder fulgt i gennemsnit 14 år, og ca. 25.000 fynske kvinder fulgt i gennemsnit 13 år, indgår i undersøgelsen.
Tidligere opgørelser over overdiagnostik har været baseret på generelle brystkræftincidencer i screenings- og ikke- screenings områder eller modeller. Derfor har f.eks. tidligere svenske undersøgelser peget på en overdiagnostik på 10-14 pct. I den nye opgørelse er de kvinder, der faktisk var i målgruppen for mammografiscreeningsprogrammerne, fulgt over tid. Kvinderne er fulgt fra screeningens start til og med 2009, for at se om de skulle have en højere brystkræftincidens end den, man ville forvente, hvis screeningen ikke var indført.
Studiet viser, at brystkræftincidensen i målgruppen var én pct. højere end forventet blandt målgruppen på Fyn, og fem pct. højere blandt målgruppen i København – det tolkes som én pct. overdiagnostik i det fynske mammografiscreeningsprogram og fem pct. i det københavnske mammografiscreeningsprogram.
Læs også på Videnskab.dk:
Brystkræft-screening: Kan det betale sig?
Mammografiscreening i England revideres efter kritisk forskning