Mammografiscreening i England revideres efter kritisk forskning
Mammografiprogrammet i England er blevet kritiseret så kraftigt af forskere, at myndighederne nu har besluttet at lave en uvildig undersøgelse af det. Informationsmaterialet til kvinderne bliver også lavet om.

I England har forskeres kritik af mammografiscreeeningsprogrammet været så heftig, at myndighederne nu tager konsekvensen og gennemgår al evidens. (Foto:Colourbox)

I England har forskeres kritik af mammografiscreeeningsprogrammet været så heftig, at myndighederne nu tager konsekvensen og gennemgår al evidens. (Foto:Colourbox)

I Danmark har der den seneste tid været heftig debat omkring mammografiscreening og dens effekter. Så sent som i går bragte Videnskab.dk to debatindlæg (1, 2) om emnet. Men diskussionerne har været vand ved siden af den konflikt, der for øjeblikket finder sted i England.

Det fortæller læge og forsker på Det Nordiske Cochhrane Center Karsten Juhl Jørgensen.

»I løbet af det sidste år har flere vægtige forskergrupper publiceret flere kritiske artikler omkring mammografiscreening i de helt store tidsskrifter som f.eks. det velansete British Medical Journal, og det kan man ikke blive ved med at sidde overhørig,« fortæller han og fortsætter:

»Forskernes undersøgelser sår tvivl om den basale virkningsmekanisme, og påviser også de svigtende resultater i lande, hvor man har indført mammografiscreening. De sundhedsmyndigheder, der er ansvarlige for mammografiscreeningsprogrammet i England mener nu, at der er skabt så stor tvivl om programmet, at det er nødvendigt at gennemgå al evidens på området, så det har de sat folk i gang med,« siger Karsten Juhl Jørgensen.

Granskningen er ikke uvildig

De engelske sundhedsmyndigheder har udpeget professor sir Mike Richards til at udføre den opgave, og han er alt andet end et ubeskrevet blad. I de sidste 13 år har han været direktør for de britiske myndigheder, der har det overordnede ansvar for landets kræftbehandling og forebyggelse, og det indbefatter bl.a. screeningprogrammet for brystkræft.

Mike Richards udfører ikke opgaven alene, men har besluttet at sætte sig sammen med direktøren for én af de store velgørenhedsorganisationer i England, ’Cancer Research UK’ . Sammen vil de udpege nogle forskere, der ikke tidligere selv har forsket i mammografiscreening.

»Det er vigtigt at det bliver uafhængige forskere, fordi denne debat i forvejen er ekstremt polariseret. Gennem de sidste mange år er der gravet mange dybe grøfter mellem de parter, der taler for mammografiscreening, og de aktører, der kritiserer dem,« siger Karsten Juhl Jørgensen.

Uvildig organisation fik ikke opgaven

Som udgangspunkt mener Karsten Juhl Jørgensen at det er meget positivt, at der er en anerkendelse af, at det er nødvendigt at gennemgå al evidensen set i lyset af, at der faktisk er betydelig uenighed om, hvorvidt det er en god idé at screene for brystkræft. Men han ærgrer sig over den måde, man har valgt at gøre det på, for han mener ikke, det er særligt troværdigt at udpege Mike Richard til at stå for opgaven som den øverst ansvarlige for evalueringen af mammografiscreening.

»Han har et personligt ansvar for det her program og vil dermed formentlig være tilbøjelig til at forsvare det, hvilket også gælder for direktøren for Cancer Research UK. Det sidste svarer til at man udpeger direktøren for Kræftens Bekæmpelse til at stå for evalueringen. Cancer Research UK og Kræftens Bekæmpelse i Danmark er ikke en uafhængig neutral organisation, fordi de har arbejdet for at bevare mammografiscreeningsprogrammet, og det er svært uhensigtsmæssigt, da man dermed ikke kan sige at man får en uvildig analyse,« siger Karsten Juhl Jørgensen.

Han undrer sig over, hvorfor man ikke har valgt at give opgaven til det uafhængige analyseinstitut NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) der netop er sat i verden af myndighederne til at lave denne form for analyser.

»NICE har den store fordel, at de også forholder sig til sundhedsøkonomi og ikke kun vurderer betydningen for sundhed og sygdomme. Det er en statslig, uafhængig organisation, der netop er gearet til at løse den slags opgaver, og de ville være oplagte til at løse opgaven. Det ville være meget bedre, end den løsning, man har valgt, som aldrig kan føre til et uafhængigt, brugbart review,« siger Karsten Juhl Jørgensen.

Informationsfolder bliver skrevet om

På trods af omstændighederne er Karsten Juhl Jørgensen glad for, at man har valgt at gå programmet efter i sømmene, og at man samtidigt vil revidere det informationsmateriale, som sendes ud til de kvinder, der er programmets målgruppe.

Dette indgreb sker som en direkte konsekvens af, at Det Nordiske Cochrane Center har kritiseret den brochure, der anvendes nu.

»Vi har kritiseret brochuren, fordi den opfordrer kvinderne til at deltage uden at gøre det klart, at både det at deltage og ikke at deltage i programmet har konsekvenser, og at begge valg kan være rationelle og fornuftige for den enkelte kvinde. Brochuren overdriver sandsynligheden for, at man gavnes af mammografiscreening,« siger Karsten Juhl Jørgensen.

Det er tredje gang nu, at myndighederne reviderer informationsfolderen, men selvom de bliver ved med at ændre informationerne, er brochuren efter Det Nordiske Cochrane Center hidtil ikke rigtigt blevet bedre, og det mener centret skyldes, at den bliver udarbejdet af de myndigheder, der står for screnningsprogrammet.

»De er bange for at skræmme folk væk ved at fortælle dem sandheden om mammografiscreening. Dette gælder også i Danmark. Man bør denne gang  nedsætte et uvildigt udvalg til at gøre arbejdet, og man bør gøre noget tilsvarende i Danmark, men jeg har ærlig talt ikke de store forhåbninger,« slutter Karsten Juhl Jørgensen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk