Ny forskning viser, at salt kan være med til at sætte gang i autoimmune sygdomme, som får dit immunsystem til at angribe dine egne celler.
Forskere fra Yale School of Medicine og Harvard Medical School er nu kommet et skridt nærmere, hvordan autoimmune sygdomme udvikler sig.
I et studie netop udgivet i tidsskriftet Nature, beskriver de, hvordan en saltrig kost kan kickstarte autoimmune sygdomme som f.eks. sclerose.
»Disse sygdomme er ikke kun resultat af dårlige gener, men de opstår i samspil mellem generne og omgivelserne,« siger David Hafler, der er professor i immunbiologi og står bag forskningen, Til Yale University.
I forsøget gav forskerne en saltrig diæt til mus, og det viste sig at sætte skub i produktionen af en type T-celler, der tidligere har vist sig at være forbundet med autoimmune sygdomme
Det viste sig også, de mus der havde spist en meget saltholdig diæt fik værre tilfælde af multipel sclerose, end musene der havde indtaget mindre salt.
Studiet var til dels inspireret af en observation omkring fastfoods effekt på betændelsestilstande i kroppen.
Især i vestlige lande indeholder de fleste fødevarer meget salt, og det mener David Hafler kan være problematisk.
»Mennesker var oprindeligt genetisk skabt til det afrikanske kontinent syd for Sahara, hvor der ikke var noget salt. I dag har mange vestlige lande saltrig mad, der er skyld i forhøjet blodtryk og nu muligvis også autoimmune sygdomme,« siger David Hafler.
At man ikke har gjort denne opdagelse noget før, mener David Hafler kan skyldes, at metoderne i cellebiologien fokuserer på saltindholdet i blodet, men ikke i vævet, som er der hvor immuncellerne bevæger sig rundt.
Læs også på Videnskab.dk:
Salt i julemaden kan dræbe