Antallet af for tidligt fødte børn kunne sænkes markant, hvis vi drog mere og bedre omsorg for de vordende mødre. Det konkluderer en ny ph.d.-afhandling, skriver ruc.dk.
I et nyt tværfagligt forskningsprojekt udført i samarbejde med Kvinde- og forskningsafdelingen på Horsens Sygehus peger hun på, at det konstante krav om besparelser og effektivisering med stor sandsynlighed har kompromitteret kvaliteten af den sundhedsprofessionelle omsorg for gravide i perioden fra 1995 til 2004.
Da steg antallet af for tidlige fødsler med 51 procent hos gruppen af raske førstegangsfødende kvinder i Danmark. I dag fødes hvert år over 4.000 danske børn for tidligt.
»Den tidlige omsorg for de gravide i det danske sundhedsvæsen er blevet drænet. Jordemødrene skal løbe hurtigere, og lægerne har også mindre tid til den enkelte patient. Min undersøgelse peger på, at det sandsynligvis er det, der viser sig i de dårlige tal,« siger tidligere jordemoder Eva Reiter, der netop har afleveret ph.d.-afhandlingen ‘Forebyggelse af for tidlig fødsel: hvad gør vi, hvad kan vi gøre?’ ved Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring, RUC.
Info på nettet og i bøger er slet ikke nok
Informationer på internettet og i bøger er langt fra nok til at tage hånd om problemet. Det personlige møde er afgørende i forebyggelsen af for tidlige fødsler
»Dels gør de korte konsultationer hos egen læge, at der ikke er tid til at tale om kvindens individuelle problemer. Det kan være alt lige fra tunge løft på arbejdet til et voldeligt forhold.«
»Desuden er egen læge ikke ekspert i graviditet. De har mange andre patienter at tage sig af, og de har derfor ikke altid et klart blik for de mødre, der kunne være i risikogruppen,« siger Eva Reiter.
Vi kan lære af Sverige
Eva Reiter mener, man i stedet bør organisere den sundhedsprofessionelle omsorg for de gravide anderledes med inspiration fra Sverige, hvor antallet af meget for tidligt fødte børn i hele perioden 1995-2004 var langt lavere end i Danmark.
»Den professionelle omsorg for gravide i Sverige er kendetegnet ved betydeligt færre patientovergange, end vi kender i Danmark, og de sundhedsprofessionelle, der vejleder de gravide, deltager alle i et teamsamarbejde, hvor medarbejderne er specialister i graviditet og fødselshjælp,« siger Eva Reiter.
Hendes undersøgelse viser, at organiseringen i Sverige øger mulighederne for at mindske antallet af for tidligt fødte
»Forståelsen af risiko og ressourcer hos den enkelte gravide øges, ligesom kendskabet til den gravides historie uddybes, hvilket er afgørende i forebyggelsen af for tidlig fødsel,« påpeger forskeren.
LÆS OGSÅ: Lav fødselsvægt påvirker dig resten af livet