Sild er en af de mest almindelige spisefisk i hele verden, men store dele af fangsten bliver brugt til fiskefoder.
»Fra et miljømæssigt perspektiv, er det bedre, hvis silden bruges til mad til mennesker,« siger den svenske forsker Sofia Marmon ifølge en pressemeddelelse fra Chalmers University of Technology i Gøteborg, Sverige.
Hun har formået at udvinde fiskeproteiner fra sild, som kan bruges til nye fødevarer ved hjælp af en fremgangsmåde, der er kendt som ’pH-skifte processen’. Målet er at udtrække proteiner fra råvarer, der ikke bruges som fødevarer i dag.
»I tidligere forsøg med pH-skifte processen har man ofte brugt fiskefileter. Men jeg mener, at fiskefileter i stedet bør spises, som de er”, siger Sofia Marmon, der for nyligt forsvarede resultatet i sin ph.d.-afhandling ved Chalmers University of Technology.
Sofia Marmons forskning viser, at de udtrukne proteiner fra sild har en god næringsværdi og er meget renere end i den rå vare. Både hud og knogle fjernes, og fedtindholdet sænkes. Det betyder, at fedtopløselige toksiner, såsom PCB og skadelige dioxiner som for eksempel kan findes i sild fra Østersøen, også fjernes.
Ud over sild, der bruges til fremstilling af mel, kan man bruge andre små fiskearter såsom Anchoveta og europæisk brisling eller den muskel-rige rygrad, der ligger tilbage, når fisk fileteres.
Læs også: Mangfoldige sild er super-overlevere