Når Michael Phelps og Ryan Lochte for tiden krydser klinger i bassinerne under OL, så har deres rivalisering en positiv effekt på deres præstation. Det har forskere fra New York University bevist ifølge LiveScience.com.
Deres endnu ikke offentliggjorte forskning antyder, at rivalisering kan styrke præstationer med helt op til to procent. Forskerne har tidligere undersøgt, hvad der skaber og definerer en rivalisering. Man er rivaler, hvis man for eksempel føler, man ligner sin modstander, hvis man ofte har dystet eller hvis man ligger meget tæt.
Med det in mente har de nu undersøgt 82 amatørløberes løb over seks år. Forskerne fandt ud af, at løberne løb i gennemsnit 25 sekunder hurtigere hvis de konkurrerede mod en anden løber, der kunne defineres som rival baseret på ovenstående karakteristik.
De lavede også en undersøgelse, hvor de fik to grupper til henholdsvis at skrive om en rival og en ikke-rival, hvorefter de to grupper skulle skrive, hvad man kunne bruge forskellige genstande til. Gruppen, der havde skrevet om en rival, listede mange flere brugsfunktioner af genstandene.
Rivaliseringen har dog en pris. Man bliver også mere voldsom og brutal, og man får tendens til at snyde og lyve. I fodboldkampe mellem rivaliserende hold kan man eksempelvis se, at der bliver uddelt flere gule og røde kort.
Selvom undersøgelsen fokuserer på løbere, mener forskerne at deres resultat kan overføres til alle andre sportsgrene. Desuden mener forskerne det kan have en fordel at have en rival i skolearbejdet, i en jobsituation eller i et kærlighedsforhold.
Læs også: Svømmere med spredte fingre er hurtigere