Svømmere med spredte fingre er hurtigere
Når svømmerne til OL hopper i bassinet, kan det være en fordel, at de spreder fingrene en lille smule. Det giver dem mere kraft og dermed hurtighed, viser en ny undersøgelse.

I alt skal fem kvinder og fem mænd i vandet for Danmark under OL. Den måde, de holder deres fingre, kan få stor betydning for resultatet. (Foto: Colourbox)

Hvem svømmer hurtigst: En svømmer med samlede fingre eller en svømmer med let spredte fingre?

Logikken siger, at den samlede hånd er mest effektiv til at flytte masse gennem vandet og dermed skabe fremdrift til svømmeren. Ligesom en ske er bedre end en gaffel.

Men sådan forholder det sig ikke. Forskere på Duke University i North Carolina har fundet ud af, at svømmere faktisk svømmer hurtigere, hvis deres fingre er spredt en anelse.

Forsøg med cylindre

Forskerne har lavet forsøg med at trække fire parallelle cylindre gennem vand.

Grunden til, at en let spredning af fingrene giver større kraft, er, at der opstår et såkaldt grænselag omkring en genstand, når den trækkes gennem en væske. Det vil sige, at det lag af væske, der rører ved genstandens overflade, ”klæber” sig fast til genstanden, og på den måde bliver væsken trukket med genstanden.

Det, der opstår mellem fingrene, er en net-lignende struktur. Det fungerer lidt på samme måde som den svømmehud, dyr har mellem fingre og tæer.

Så når svømmere spreder deres fingre en anelse, skaber hver finger et grænselag, som svarer til, at fingeren var beklædt med et ærme af vand, der bevæger sig med fingeren, siger forskeren bag resultatet, Adrian Bejan, til LiveScience.com.

Ingen overraskelse for svømmere

Nikolai Baastrup Nordsborg er cand. scient., ph.d. og lektor på Institut for Idræt på Københavns Universitet. Han samarbejder desuden med Team Danmark om at udvikle de danske svømmere.

For ham kommer undersøgelsens resultat ikke som nogen overraskelse. Den giver bare den teoretiske forståelse for noget, man har vidst i årevis.

Danmark har tidligere slæbt metal hjem fra bassinerne til OL. Særligt i den første halvdel af forrige århundrede var bagagen tung, når rejsen gik hjem. Danmark har tre OL-guldmedaljer i svømning, fem sølvmedaljer og seks bronzemedaljer inden OL 2012.(Foto: Colourbox)

»Sådan har man svømmet i 20 år, hvis ikke mere. Man undersøger hele tiden ved hjælp af videoanalyser, hvordan man kan optimere sin svømning, og der spiller fingerstillingen da helt sikkert ind. Undersøgelsen her bekræfter, at trænerne har fat i noget af det rigtige.«

»For elitesvømmere er alle detaljer vigtige - også fingerstillingen,« siger han.

Mere kraft og dermed hurtighed

Når svømmere spreder fingrene, giver det deres svømmetag mere kraft, og det er dét, der giver den tidsmæssige fordel ved at sprede fingrene.

Jo mere kraft, jo højere løfter svømmeren sig selv op af vandet. Og jo højere man løfter sig, jo hurtigere falder man forlæns. Ifølge forskerne kan svømmere med let spredte fingre udøve op til 53 procent mere kraft end dem med samlede fingre.

Ifølge Nikolai Baastrup Nordsborg er fordelen ved den korrekte fingerstilling lige stor, uanset hvilken svømmestilart man benytter.

»Måden at bruge hænderne på er principielt den samme, men det er forskelligt, hvordan man fører armene frem inden for de forskellige stilarter,« siger han.

Du bliver ingen Phelps af fingerspredning

Selvom fingerstillingen har en betydning for elitesvømmere, tror Nikolai Baastrup Nordsborg ikke på, at andre dødelige svømmere pludselig kan forbedre deres egen præstation i bassinet. Mange andre faktorer har større betydning.

»Man svømmer ikke pludselig supergodt, bare fordi man ændrer sin fingerstilling en anelse. Hvis man ligger med hovedet over vandet og fødderne halvvejs nede på bunden, som de fleste fritidssvømmere gør, vil man ikke kunne opleve nogle forandringer overhovedet,« siger han.

Hvis du alligevel vil forsøge at forbedre din tid fra poolkant til poolkant, så spred dine fingre med mellem 0,2 og 0,4 gange diameteren af dine fingre. Det skulle ifølge undersøgelsen være den optimale afstand.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud