KORT NYT FRA DANMARK:
Kirurgiske indgreb hos patienter med prostatakræft behøver nu ikke længere behandles akut, hvis kræften ikke er livstruende.
En forskergruppe fra Københavns Universitet har nemlig fundet et nyt protein, som måske kan fortælle, hvor farlig prostatakræft er hos mænd. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Proteinet, pro-NPY, kan formentlig fortælle om dødeligheden hos patienter, og om hvorvidt et kirurgisk indgreb er nødvendigt eller kan udskydes.
Mange indgreb gør nemlig mere skade end gavn, hvis det viser sig, at kræftsvultsen ikke er livstruende, forklarer forskningslederen Amilcar Flores-Morales, professor på Københavns Universitet.
Han tilføjer, »Identifikationen af denne pro-NPY-markør kan muligvis hjælpe os med at identificere de patienter, hvor et tidligt indgreb vil være gavnligt for patienten, og derved vil vi også kunne begrænse antallet af unødvendige kirurgiske indgreb hos patienter med lavgradstumorer, der normalt ikke er livstruende.«
Forskerne målte niveauet af proteinet, pro-NPY, hos 750 patienter med prostatakræft og fandt en sammenhæng mellem proteinet, og hvor dødelig kræften er.
Med det nye protein kan unødvendige indgreb måske undgås, hvis det ikke tyder på, at prostatasvulsten er farlig endnu.
Studiet er offentliggjort i European Urology.
Læs også:
Behandling mod prostatakræft giver klager over kortere penis
Forskere kan nu forklare 33 procent af den genetiske årsag til prostatakræft
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
agr