Forskere kan nu forklare 33 procent af den genetiske årsag til prostatakræft
International forskergruppe med dansk deltagelse har fundet yderligere 23 genetiske årsager til øget risiko for prostatakræft. Samlet kan forskerne nu forklare 33 procent af genetikken bag sygdommen.

Forskere har identificeret 23 nye genetiske årsager til prostatakræft. Dermed kender forskerne nu til 33 procent af arveligheden bag sygdommen. (Foto:Shutterstock)

Forskere har identificeret 23 nye genetiske årsager til prostatakræft. Dermed kender forskerne nu til 33 procent af arveligheden bag sygdommen. (Foto:Shutterstock)

Hvert år dør 1.100 danske mænd af prostatakræft. 4.000 nye tilfælde opdages hvert år, og de seneste 10 år er antallet af mænd med sygdommen steget eksplosivt.

Prostatakræft er dermed den hyppigste kræftårsag blandt mænd i Danmark.

For at finde de bagvedliggende årsager til sygdommen er et internationalt samarbejde mellem i alt 33 forskningsgrupper, der blandt andet også inkluderer forskere fra Rigshospitalet og Herlev Hospital, blevet stablet på benene for at få kortlagt de genetiske faktorer, der øger risikoen for at udvikle prostatakræft.

Sidste år fandt forskerne 77 genetiske årsager til sygdommen, og i dag kan forskersamarbejdet præsentere 23 yderligere genetiske risikofaktorer.

De nyfundne genetiske årsager er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Genetics.

Kender nu 33 procent af den genetiske årsag

Samlet set kender forskerne med det nye fund nu til 33 procent af arveligheden bag prostatakræft, hvilket ifølge en af de danske forskere i samarbejdet er et stort gennembrud i sygdomsforståelsen.

»Det er banebrydende, at vi nu kan identificere 100 genetiske fejl, der hver især øger risikoen for at udvikle prostatakræft. Det er et grundvidenskabeligt stykke arbejde, som er nødvendigt, før vi på nogen måde kan gøre os forhåbninger om en dag at kunne forstå sygdommen og identificere mænd i særlig risiko for at udvikle prostatakræft,« fortæller ph.d. og læge Andreas Røder fra Copenhagen Prostate Cancer Center på Rigshospitalet.

Børge Nordestgaard, professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og overlæge ved Herlev Hospital, har som Andreas Røder været en del af det danske bidrag til det nye internationale forskningsresultat.

Han uddyber perspektiverne i fundet:

»Det betyder, at vi bliver lidt bedre til at forudsige, hvilke mænd der skal holdes bedre øje med for at undgå alvorlig sygdom og for tidlig død. Mindst lige så vigtigt er det, at opdagelsen fortæller os om 100 mulige gener, som i fremtiden kan bruges til eventuelt at udvikle ny medicin til at forebygge eller behandle prostatakræft med,« fortæller Børge Nordestgaard.

Hver genfejl øger kun risiko en smule

Opdagelsen fortæller os om 100 mulige gener, som i fremtiden kan bruges til eventuelt at udvikle ny medicin til at forebygge eller behandle prostatakræft med.

Børge Nordestgaard

De i alt 100 genetiske 'fejl', der øger risikoen for prostatakræft, har forskerne fundet ved at sammenligne genomer fra mænd med prostatakræft med genomerne fra raske mænd i en kontrolgruppe.

Dermed kunne de finde ud af, hvilke små genetiske forskelle – såkaldte genetiske varianter – der kan relateres til en øget risiko for at udvikle sygdommen.

Var en genetisk variant overrepræsenteret blandt mænd med prostatakræft, konkluderede forskerne, at der måtte være en sammenhæng.

Hver især øger de enkelte genetiske varianter dog ikke risikoen for at udvikle prostatakræft med mere end et par procent, hvilket også er årsagen til, at forskerne har været nødsaget til at inkludere næsten 90.000 mænd, herunder 1.300 danske mænd med prostatakræft, i deres studie for at finde de forskellige genetiske fejl.

Alligevel er opdagelsen et vigtigt skridt mod en bedre forståelse af sygdommen.

»Det er klart, at vi endnu ikke kan bruge resultatet til at lave medicin mod sygdommen, og det er endnu ikke muligt at anvende genetisk undersøgelse som et screeningsredskab, da det ikke er gavnligt at screene alle mænd og fortælle dem, at de potentielt har en seks procent øget risiko for at udvikle prostatakræft. Men før vi kommer til det punkt, hvor vi tidligt kan identificere de mænd, der er i høj risiko for at udvikle alvorlig prostatakræft, skal vi kende til de bagvedliggende arvelige faktorer. I den henseende er dette studie et stort skridt i den rigtige retning,« siger Andreas Røder.

Inkluderer andre etniske grupper

Det nye i resultatet er også, at forskerne er gået bort fra kun at lede efter genetiske årsager til prostatakræft blandt europæiske mænd til også at lede efter genetiske årsager til sygdommen hos blandt andet afrikanske og asiatiske mænd.

Derved får de nu et indblik i, hvordan prostatakræft kan have forskellige genetiske udspring på tværs af etnicitet.

Det vil på den lange bane også blive et vigtigt bidrag til forståelsen af sygdommen.

»I det store hele er det vigtige opdagelser, hver gang vi finder ud af noget nyt omkring den genetiske faktor, der øger risikoen for prostatakræft. Derfor er vi meget begejstrede for det nye resultat, der er et nødvendigt skridt i retning af en bedre forståelse af sygdommens mekanismer,« forklarer Andreas Røder.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk