Borgere i store kommuner har svært ved at forstå og påvirke lokalpolitik, og tendensen bliver værre, jo større kommunen er.
Dette dystre billede af Danmark efter kommunalreformen, viser en ny samfundsvidenskabelig undersøgelse, der er blevet til i samarbejde mellem Aarhus Universitet og Københavns Universitet.
Før 2007 var der 271 kommuner i Danmark. I dag er der kun 98.
Det har betydet større kommuner og det påvirker ifølge undersøgelsen danskernes forhold til nærdemokratiet.
Tallene viser blandt andet, at borgere, der tidligere boede i en mindre kommune, men i dag bor i en af landets sammenlagte kommuner, har oplevet et markant fald i deres muligheder for at forstå og påvirke lokalpolitik.
Tendensen bliver værre, jo større kommunen er. Det kan få konsekvenser for demokratiet, mener David Dreyer Lassen, professor fra Økonomisk Institut, Københavns Universitet:
»Vi risikerer, at beslutningerne i kommunerne i højere grad bliver taget uden bred inddragelse af borgerne. Det betyder, at vores demokratiske fundament begynder at smuldre, og det er problematisk. Blandt andet fordi mange offentlige kerneopgaver bliver løst på lokalt plan, for eksempel ældrepleje,« siger David Dreyer Lasse i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.