KORT NYT FRA UDLANDET
Der er bred enighed om, at troen på en almægtig, dømmende gud gennem menneskets historie har været helt central i skabelsen af komplekse samfund. Men ny forskning sætter spørgsmålstegn ved netop den teori. Det skriver Nature News.
En gennemgang af de religiøse systemer i Austronesien – en række små øer, der strækker sig fra Madagaskar til Påskeøen i Stillehavet – viser nemlig noget andet.
Der var udbredt en tro på en overnaturlig straf forud for den politiske udvikling, men troen på en altoverskyggende, dømmene gud udbredte sig først efter kulturen var opstået – og med god grund.
»Selvom troen på en moraliserende, dømmende gud udvikler sig samtidig med en mere avanceret samfundsstruktur, følger troen nærmere udviklingen frem for at bane vejen,« siger forskerne bag studiet til Nature News.
Psykolog Ara Norenzayan fra University of British Columbia vurderer ifølge Nature News, at troen på en moraliserende, dømmende gud har gjort det muligt for et samfund at vokse sig større, end samfundets muligheder for at overvåge dårlig moralsk adfærd har tilladt. Folk, der udnyttede andres godhed, blev truet med Guds straf, selv hvis ingen bemærkede deres overtrædelser.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tiddskrift Proceedings of the Royal Society B.
Læs også:
Er parallel evolution bevis på Guds eksistens?
Kan korsfæstelsen forklare, hvorfor kristne bedre kan tolerere krænkelser af Gud?
Overrabbiner: Gud har skabt videnskab
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
josa