Ofte virker medicinen ikke. I værste fald dør testpersonerne, når medicinalfirmaer i dag tester ny medicin på mennesker. I hele 90 pct. af tilfældene virker medicinen ikke efter hensigten, når den testes på mennesker og må derfor skrottes.
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser nu, at dette tal kan nedbringes. Hemmeligheden er at teste medicinen på celler, der aldrig må få lov at røre kanten af den beholder, de lever i. 3D celle-kulturer, kalder forskerne dem.
I 1993 døde fem af 15 leverpatienter, der deltog i et medicinsk forsøg, som fulgte den amerikanske sundhedsmyndighed, Federal Drug Administration (FDA)s vejledninger til punkt og prikke. Patienterne var blevet behandlet med stoffet fialuridin, der skulle redde dem fra sygdommen hepatitis B. Stoffet var blevet testet i laboratoriet og på dyr og var blevet vurderet sikkert til forsøg på mennesker.
»Med vores nye teknik kan medicinalindustrien blive bedre til at undgå skadelige eller ligefrem dødelige effekter på medicinske testpersoner,« siger celleforskeren Stephen Fey fra Syddansk Universitet.
Sammen med postdoc Krzysztof Wrzesinski står han bag opdagelsen, som publiceres i to artikler i tidsskriftet Toxicology Research (1), (2).
»Det banebrydende er at teste stofferne på menneskelige leverceller, der er mere naturtro end de celler, som medicinindustrien i dag bruger og har brugt siden 1950erne. Laboratoriernes celler i dag har nemlig ikke meget til fælles med de celler, som lever i menneskets krop,« siger Stephen Fey.
Læs også på Videnskab.dk:
Derfor bliver kræftknuder resistente mod behandling
Annonce:
Vil du være den klogeste ved middagsbordet?
Få Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev med fascinerende viden direkte i din indbakke.
Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev.
\
TOP 6
Mest læste om Om Videnskab.dk