Store grupper af befolkningen har indtil nu haft svært ved at få opmærksomhed, når forskerne har skullet skrive den nyere danmarkshistorie. Det bliver der nu rådet bod på via et forskningsprojekt.
Projektet omhandler udsatte grupper som udviklingshæmmede, sindslidende og børnehjemsbørn. Der er mennesker, hvis ønsker om offentlige undersøgelser af deres historie ofte blevet fejet af bordet.
Men nu giver det store forskningsprojekt de tidligere anbragte lejlighed til at få deres øjenvidneberetninger frem i lyset. Formålet med projektet er at bevare, dokumentere og formidle historien om udsatte grupper.
Projektet handler om livet og vilkårene for børn og voksne, der var anbragt på børnehjem, åndssvageforsorgens anstalter, psykiatriske hospitaler, forsorgshjem og institutioner for blinde, døve og vanføre i perioden 1945-1980.
De personlige fortællinger drejer sig om erfaringer fra disse institutioners lukkede verden. Beretningerne beskriver hverdagslivets små og store oplevelser, men også erfaringer fra institutionernes skyggeside i form af afstraffelser, indespærring og tvang.
På web-siden www.anbragtihistorien.dk kan du bidrage med din beretning. Enten på skrift, lyd eller video.
LÆS OGSÅ: Forskere efterlyser oplevelser med spøgelser