KORT NYT FRA UDLANDET
For omkring 100 år siden blev bestanden af grønlandshvalen i Nordøstgrønland så lav, at det selv for hvalfangerne ikke længere kunne betale sig at jage den. I de sidste 100 år har forskere frygtet, at bestanden var for lille til at kunne komme på fode, men nu tyder forskning på det modsatte. Det skriver Grønlands Naturinstitut i en pressemeddelelse.
Forskere fra Grønlands Naturinstitut og Aarhus Universitet udførte tilbage i 2009 optællinger af Grønlands nordøstlige bestand af grønlandshvaler, som viste, at bestanden er oppe på omkring 100 hvaler.
Bestanden har levet oppe i et meget isoleret område af Nordøstgrønland, hvor forskerne mener, at de har haft et hemmeligt ‘gemmested’ i det isolerede område. Et område, hvor de i de mange år har kunne undslippe hvalfangerne.
På trods af de glædelige nyheder, så mener forskerne ikke, at bestandens fremtid er sikret. De påpeger, at et tab af selv enkelte reproducerende individer kan starte en nedadgående kurve for bestanden.
Forskerne vil i fremtiden holde skarpt øje med bestanden, da deres før hemmelige levested nu er et område, hvor forskerne forventer kommende stor olie- og mineaktivitet.
Resultaterne fra optællingerne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Polar Biology.
Læs også:
Grønlandshvaler synger nye sange hvert år
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
rs