At frisk luft er sundt, er mere end bare varm luft.
Faktisk kan hyppige spadsereture forkorte den tid, ældre patienter er indlagt, viser en ny undersøgelse fra University of Haifa, Israel, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.
Ifølge undersøgelsen kunne de patienter, som gik rundt, mens de var indlagt, forkorte deres hospitalsophold med gennemsnitligt 1,5 dage sammenlignet med de patienter, der blev liggende i sengen.
Undersøgelsen viste desuden, at de patienter, som gik rundt allerede på den første indlæggelsesdag, kunne forkorte opholdet mere end andre.
»I betragtning af, hvor overbelagt mange sygehuse er, kan dette få stor betydning,« siger forskerne bag undersøgelsen, dr.scient. Efrat Shadmi og Anna Zisberg.
Ubevægelighed nedbryder musklerne
Forskerne har spurgt 485 rørige patienter i alderen 70 og opefter, som var indlagt i mindst to dage, om deres fysiske aktivitet i løbet af deres indlæggelse.
Baseret på deres svar, blev patienterne inddelt i to grupper: Dem, som var forblevet i sengen og dem, der gik omkring i deres værelser og udenfor.
Og resultatet viste altså, at en gåtur var yderst gavnlig for patienterne, uanset deres øvrige sundhedstilstand.
»Dette får betydning for ældre patienter, som fejlagtigt tror, de skal blive i sengen. Musklerne nedbrydes ret hurtigt hos ældre mennesker, hvis de skifter fra en tilstand af selv minimal bevægelighed til en tilstand af fuldkommen ubevægelighed, også selvom det kun drejer sig om nogle få dages indlæggelse. En sådan svækkelse kan medføre komplikationer. Men det kan altså undgås med en gåtur,« siger forskerne.