Søvnproblemer er tit forbundet med dårlige minder, og hvor godt vi kan håndtere vores følelser. Det synes måske indlysende, men nu er det blevet demonstreret i et studie udført af forksere fra Örebro Universitet, Sverige. Det skriver ScienceNordic.
»Det er som at lægge en ny brik i et puslespil. Studiet bekræfter teorien om, at vores tanker kan udgøre en risikofaktor for længevarende søvnproblemer,« siger Shane MacDonald, der er en af forskerne bag studiet.
Ifølge sundhedsmyndigheder kæmper hver tiende med længevarende søvnproblemer. Årsagerne kan strække sig længere tilbage en blot sidste uges stressende arbejde.
MacDonald og medforsker Reza Kormi-Nouri rekrutterede 313 adult studerende og bad dem om at genkalde forskellige episoder i deres liv fra det de sidste ti år.
Derefter blev testpersoner bedt om at indeksere minderne i tre kategorier: positive, negative og neutrale. Herefter udspurgte forskerne dem om deres sovevaner.
Hurtigt viste det sig, at de studerende med et flertal af negative minder og kun få positive, var dem, som sov værst. Deltagere med et større antal positive minder rapporterede langt bedre søvn.
Når forskerne tog højde for de deltagenes evne til at håndtere egne følelser — kaldet affektmønsteret — fandt de stadig, at negative minder havde en stor indflydelse på søvnen.
Resultaterne er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Positive Psychology.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:
Søvn forstærker dårlige minder