Mange atleter bruger gigtmedicin mod de smerter, de får som følge af skader. Men nu viser ny forskning, at netop samme medicin måske kan modvirke, at skaderne heler.
Det er en forskergruppe på Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital, der er nået frem til det opsigtsvækkende resultat. Det skriver Gigtforeningen i en pressemeddelelse.
En af forskerne, lektor, Dr. Med. Henning Langberg, forklarer:
“Får man en skade, så vil der altid opstå en betændelsestilstand omkring skaden. Det, vi nu kan påvise, er, at betændelsen stimulerer til at gendanne vævet. Gigtmedicin er betændelsesdæmpende, og det betyder altså, at medicinen er med til at fjerne den betændelse, der ellers skal deltage i genopbygningen af vævet.”
Henning Langberg forklarer videre, at langvarig indtag af gigtmedicin måske kan give svagere sener og dermed øge risikoen for flere skader:
“Da gigtmedicin hæmmer senernes opbygning fraråder vi unødig indtag af gigtmedicin. Vores studier tyder på at gigtmedicinen kan resultere i manglende genopbygning efter træning, som muligvis lettere udsættes for overbelastning.”
Ifølge studiet sker skaden allerede efter syv dages brug af gigtmedicinen. Henning Langberg ved ikke, hvor meget af pågældende medicin, der sælges herhjemme, da det kan købes i håndkøb.
“Vi ved, at det er meget udbredt blandt sportsfolk, men vi synes, at folk skal vide, at man altså ikke bare kan sluge pillerne og tro, at man efterfølgende kan gå ud og have samme effekt i muskler og sener. Skader er jo resultat af din træning, så jeg synes, man skal lade musklerne komme sig uden at tage medicin – men hvis det er nødvendigt, er det vigtigt, at man rådfører sig med sin læge først,” siger Henning Langberg.
Gigtforeningens direktør, Lene Witte, kalder de nye forskningsresultater for banebrydende i forhold til idrætsskader:
“Vi ved, at mange sportsfolk sluger nogle gigtpiller, når de har ondt, og så bare fortsætter med deres sport. Nu kan vi dokumentere, at det både er skidt her og nu, og at det er nedbrydende på sigt. Det er vigtig viden, som jeg håber, de vil lytte til,” siger hun og fortsætter:
“Vi skal være varsomme med bruge medicin, der hindrer de naturlige processer, som virker genopbyggende og beskyttende på kroppen. Noget tyder på, at vi til en vis grad må acceptere den akutte smerte i stedet for at bekæmpe den.”