Badrinath Veluri er ph.d.-studerende ved Aarhus School of Engineering og har i de seneste år arbejdet med at udvikle en ny beregningsmodel, der kan detektere fejl hos vindmøller. Han har netop modtaget en pris for præsentationen af de opsigtsvækkende resultater på en international konference. Det står der i en pressemeddelelse fra Ingeniørhøjskolen i Århus.
Alle vindmølleproducenter har deres egne fejlberegningsmodeller, men Badrinath Veluri stiller nu helt ny viden til rådighed for industrien. Færre fejl kan give milliardbesparelser i industrien.
»Jeg har lavet en model, der giver meget præcise matematiske beskrivelser af vindens påvirkninger. Det gør det meget nemmere at forudsige konsekvenser af forskellige former for belastning. Det er vigtig generisk viden, som vindmølleproducenterne kan bruge til at udvikle deres egne unikke løsninger inden for murene,« forklarer han.
I sit ph.d.-studium har han gennemført en lang række detaljerede undersøgelser af, hvad der sker i vindmøllens system, når den udsættes for forskellige typer af vindpåvirkninger. Og det er meget komplekse forhold, der optræder, når tre vinger bevæger sig i et roterende koordinatsystem, når hver vinge har forskellig position, når vindhastigheden er højere på øverste vinge end på nederste, og når der for eksempel opstår et vacuum.
»Jeg har undersøgt, hvad der sker, når vinden rammer vingen på forskellige måder, hvilke vibrationer det giver, og hvordan det påvirker hovedaksen, generatoren og gearkassen. Og jeg har udviklet en matematisk model, der kan give en pålidelig tilstandsovervågning af den enkelte mølle.«
Modellen kan desuden beregne, hvad der sker med møllen, når der optræder spændingsfald i det el-net, den er tilkoblet.