Antallet af nye tilfælde af børn og unge med type 1-diabetes er steget med 61 pct. siden 1997. Den dramatiske stigning kan ikke forklares – og årsagen til sygdommen er stadig et mysterium. Det skriver Diabetesforeningen i en pressemeddelelse, hvor den også gør opmærksom på, at de afholder landsindsamling på søndag.
Det er stadig et mysterium, hvorfor et barn får type 1-diabetes. Af uforklarlige årsager rammes flere og flere børn af sygdommen. Siden 1997 er antallet af nye tilfælde af børn og unge med type 1-diabetes steget med 61 pct. ifølge Det Nationale Diabetesregister. Hver dag får mindst ét dansk barn sygdommen.
»Der findes ingen forskning eller undersøgelser, som kan forklare, hvorfor man får type 1-diabetes eller hvorfor tallet stiger så dramatisk. Vi ved, hvad der sker i kroppen, men ikke hvorfor det sker. Vi ved også, at sygdommen stort set ikke er arvelig, under 5 pct., og at den intet har med livsstil at gøre. De bedste bud er, at det er noget i vores omgivelser som f.eks. forurening, virus eller infektioner, der kan udløse type 1-diabetes,« fortæller Malene Bagger, forskningschef i Diabetesforeningen.
Fremtiden ser ikke lysere ud. Internationale eksperter vurderer, at antallet af europæiske børn med type 1-diabetes vil stige med 70 pct. frem til år 2020. Det gælder også danske børn.
Støt børnene og deres familier
Adm. direktør i Diabetesforeningen Henrik Nedergaard håber, danskerne vil bakke op om landsindsamlingen, som skal hjælpe de ramte børn og deres familier. Type 1-diabetes griber ind i barnets og familiens liv i et omfang, som kan være svært for andre at forstå. Det kan være helt afgørende for et barns og familiens trivsel at få støtte og rådgivning i forhold til en meget kompleks sygdom.
»Når et barn bliver ramt af en kronisk sygdom, lægger det et enormt pres på familien. Diabetes er en særlig stor udfordring, fordi det er en sygdom, hvor man som barn og familie selv har ansvaret for den daglige og livsnødvendige behandling. Det betyder, at forældrene, eller barnet selv, 24 timer i døgnet skal forholde sig til samspillet mellem mad, fysisk aktivitet og den rette mængde insulin. Samtidig lurer angsten for fremtiden og følgesygdomme, som kan være invaliderende skader på nyrer, øjne og hjerte,« siger Henrik Nedergaard og uddyber:
»Landsindsamlingen Støt Børn med Diabetes går til foreningens arbejde for børn og unge med diabetes, bl.a. rådgivning, oplysning og kurser for børn, unge, deres familier og netværk. For 10.000 kr. kan en familie komme på kursus i tre dage, hvor de kan lære at leve med sygdommen og tackle dens mange udfordringer,« fortæller Henrik Nedergaard.