Novo Nordisk Center for Biosustainability (DTU Biosustain) på DTU skal uddanne europæiske forskningstalenter med hjælp fra førende europæiske biotek-virksomheder.
Kombinationen af forsknings- og forretningsforståelse gør dem i stand til at hjælpe virksomheder væk fra olieafhængighed og ind i kampen om et af fremtidens store økonomiske vækstmarkeder. EU’s Marie Curie-program har netop bevilget 30 millioner kroner i støtte. Det skriver DTU i en pressemeddelelse.
På trods af mange års indsats for at reducere olieforbruget i produktionen af kemikalier er europæisk industri stadig dybt afhængig af oliebaserede kemikalier, og det er et problem, der strækker sig fra miljøet og ind i økonomien.
Uden de nødvendige kompetencer til konkurrencedygtig produktion af oliefri kemikalier går Europa ikke bare glip af miljømæssige gevinster, men også af indtægter, arbejdspladser og konkurrenceevne.
Bioteknologien kommer til at spille den afgørende rolle i produktionen af fremtidens oliefri kemikalier, og lige nu halter europæisk industri efter udviklingen i resten af verden på dette område. Det er et problem både i forhold til miljøet og i forhold til europæiske arbejdspladser i industrien.
Derfor har Europa brug for en ny type af forskere og industriledere, der forstår samspillet mellem forskning, miljø, industri og økonomi. Derfor har DTU oprettet uddannelsen.
Under den kombinerede forsker- og lederuddannelse bliver de ph.d.-studerende knyttet både til en virksomhedsmentor, en forskningsvejleder, en værtsvirksomhed og et universitet. Uddannelsen foregår i DTU Biosustain i samarbejde med DTU Systembiologis ph.d.-skole, og 11 virksomheder i Europa fungerer som associerede partnere.
Læs også på Videnskab.dk:
Kæmpe bevilling skal gøre DTU til verdensmestre i bioteknologi