Det faldende børnetal fortsætter i 2012 med endnu et markant fald i årets første kvartal fra 14.422 fødsler i 2011 til 14.091 i samme periode i år. Og eftersom sidste år tilmed landede på det laveste børnetal i Danmark siden 1988, er der grund til bekymring.
Sidste år blev der født 4400 færre børn end i 2010 – helt præcist 59.527 børn – hvilket blandt andet skyldes, at mødrene selv er født i år med meget lave børnetal i 1980’erne. Det skriver Kristeligt Dagblad.
»Vi har en fertilitet en del under reproduktionsniveau, hvilket betyder, at vi er i færd med at forskyde vægten i aldersfordelingen opefter. På sigt bliver der færre til at forsørge dem i de ældre aldersklasser. Og ser vi på de absolutte tal, vil det stagnere og gå tilbage med antallet af danskere. Vi styrer imod en radikalt anderledes situation, og samfundet bliver nødt til at omstille sig,« siger Hans Oluf Hansen, lektor emeritus i demografi ved Københavns Universitet til Kristeligt Dagblad.
Den samlede fertilitet – antallet af børn per kvinde – er på et enkelt år faldet brat fra 1,88 til 1,76. En af de tydelige tendenser er, at færre kvinder vælger at få barn nummer tre og fire. Forskerne siger til Kristeligt Dagblad, at økonomien spiller en stor rolle for de færre børnefødsler.
Læs også: Ti myter om fødsler