Når en dansk virksomhed først har flyttet sin kerneproduktion til udlandet, går der ikke lang tid, før deres afdelinger for forskning og udvikling følger efter.
Sådan lyder én af de mere deprimerende konklusioner i ny rapport, som Centre for Economic and Business Research (CEBR) på Copenhagen Business School har lavet for Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation om bl.a. forsknings- og udviklingsaktiviteter i danske virksomheder.
“De helt nye tal viser, at erhvervslivets forventning for perioden 2011-2013 i forhold til perioderne 2001-2006 og 2007-2010 er, at medens offshoring af kerneproduktionen toppede i perioden 2007-2010 og forventes at være på retur i 2011- 2013, så stiger offshoring til udlandet af FoU-aktiviteter yderligere i 2011-2013 i forhold til stigninger i begge de to foregående perioder,” hedder det i et notat med hovedbudskaber fra rapporten.
Når virksomheder lægger deres forskningsinvesteringer i udlandet, kan det ifølge rapporten have “væsentlige negative konsekvenser for samfundsøkonomisk vækst og velfærd herhjemme”.
“Analysen viser dermed, at der fortsat er grund til en alvorlig bekymring over en tofaset offshoring-model med ’først kerneproduktion og siden FoU’. Det er afgørende, at danske virksomheder bliver ved med at kunne se fordele ved at investere i (andre) FoU-aktiviteter i Danmark,” lyder det ifølge Forsknings- og Innovationsstyrelsen (FI).
FI henleder til gengæld ivrigt opmærksomheden på det lille lys i mørket: 6 ud af 10 virksomheder, som outsourcer kerneaktiviteter til udlandet, bruger stadig Danmark som et sted for forskning og udvikling. Og sammenlagt konkluderer FI, at de lægger en større andel af omsætningen i forskning, end de har gjort før.