KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Ny forskning indikerer, at et fedme-lægemiddel måske kan hjælpe svært overvægtige med at tabe sig.
Lægemidlet er ifølge en pressemeddelelse fra Københavns Universitet udviklet på baggrund af en opdagelse, som to danske forskere gjorde for 20 år siden.
Dengang opdagede professor Arne Astrup og professor Jens Juul Holst – begge fra Københavns Universitet – et naturligt mæthedshormon i kroppen, kaldet GLP-1. Hormonet sender signaler om mæthed til vores hjerne, så vi stopper med at spise.
Medicinalfirmaet Novo Nordisk har siden videreudviklet opdagelsen af mæthedshormonet og skabt lægemidlet Liraglutid 3.0 mg.
I den nye undersøgelse har 3.731 overvægtige eller svært overvægtige forsøgspersoner enten fået tildelt lægemidlet Liraglutid 3.0 mg eller et placebo-middel (det vil sige et middel uden virkning) over en periode på 56 uger. Samtidig blev begge grupper af forsøgspersoner tildelt rådgivning i kost og motion.
Efter 56 uger havde forsøgspersonerne, som fik Liraglutid 3.0 mg, tabt sig gennemsnitligt 8,4 kilo, mens forsøgspersonerne i placebogruppen gennemsnitligt havde tabt sig 2,8 kilo.
»3,0 mg liraglutid, som supplement til diæt og motion, var forbundet med reduceret kropsvægt og forbedret metabolisk kontrol,« konkluderer forskerne i den nye undersøgelse, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.
Når det gælder bivirkninger ved fedme-lægemidlet opsummerer forskerne, at »de hyppigste bivirkninger var mild eller moderat kvalme og diarré. Alvorlige begivenheder forekom blandt 6,2 procent af patienterne i liraglutid-gruppen og blandt 5,0 procent af patienterne i placebo-gruppen.«
Liraglutid 3.0 mg gives med en indsprøjtning, og du kan læse mere om lægemidlet i denne artikel. Ifølge pressemeddelelsen fra Københavns Universitet er Liraglutid 3.0 mg godkendt af lægemiddelmyndigheden FDA i USA samt Det Europæiske Lægemiddelagentur.
Læs også:
Hormon kan fjerne glæden ved at ryge
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb