Indsprøjtning fjerner fedtet
Et nyt dansk slankemiddel kan hjælpe svært overvægtige mennesker til at tabe sig gennem en daglig indsprøjtning. Vægttabet holder stadig efter to år med meget få bivirkninger, viser forsøg.

Det nye slankemiddel reducerer taljemålet, men har også vist sig at have gavnlig effekt på blodtryk og kolesterol, der forbindes med hjertekarsygdomme, samt risikoen for diabetes. (Foto: Colourbox)

Det nye slankemiddel reducerer taljemålet, men har også vist sig at have gavnlig effekt på blodtryk og kolesterol, der forbindes med hjertekarsygdomme, samt risikoen for diabetes. (Foto: Colourbox)

 

Et lille stik om dagen kan blive det nye våben i kampen mod fedme og svær overvægt.

Det viser forsøg med et nyt slankemiddel kaldet Liraglutide, som  i modsætning til mange andre slankemidler skal sprøjtes ind i kroppen.

Det nye lægemiddel er udviklet af Novo Nordisk og netop afprøvet af europæiske forskere, og resultatet er for nyligt blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Obesity.

»Resultaterne efter de såkaldte Fase 2-forsøg viser, at en daglig indsprøjtning af Liraglutide giver et varigt vægttab stort set uden bivirkninger,« fortæller professor, dr.med. Arne Astrup, institutleder på Institut for Human Ernæring. Han er en af forskerne, der har stået i spidsen for den store undersøgelse. 

Lægemidlet har udover at reducere taljemålet også vist sig at give et fald i fedmerelaterede faktorer som blodtryk og kolesterol, der forbindes med hjertekarsygdomme.

Desuden tyder resultaterne på, at midlet kan give en markant nedsat risiko for diabetes ved at nedsætte forekomsten af overvægtige patienter med prædiabetes, som er et forstadie til type 2-diabetes.

Lægemidlet stimulerer mæthedsfornemmelsen

Liraglutide er et lægemiddel baseret på det naturlige hormon GLP-1. Oprindeligt blev det udviklet af Novo Nordisk til behandling af patienter med type 2-diabetes, men ud over at give en forbedret regulering af blodsukkeret, viste det sig, at lidt højere doser af lægemidlet også giver en øget mæthedsfornemmelse.  

»Det er det naturlige hormon GLP-1’s funktion. Problemet er, at det naturligt forekommende hormon bliver nedbrudt i blodet igen og forsvinder i løbet af få minutter. Men her er det lykkedes Novo Nordisk at lave lidt om på hormonet, sådan at det ikke bliver nedbrudt så hurtigt,« forklarer Arne Astrup.

Ingen alvorlige bivirkninger ved lægemidlet

Fakta

For at sikre, at et stof virkelig kan bruges på mennesker, skal det gennem fire testfaser: Fase 1, Fase 2, Fase 3 og Fase 4. Fase 1 varer 1-1½ år. 50-200 raske mennesker får en lav dosis af stoffet. Fase 2 varer 2-3 år og inkluderer 200-600 patienter fra forskellige folkeslag. Fase 3 er sidste testfase, før en medicin bliver sendt ud på markedet. Fase 3 varer 3-4 år og laves på 2.000-4.000 patienter, herunder en gruppe på uvirksom placebo-medicin samt en gruppe på en anden allerede godkendt medicin. Fase 4 kan vare måneder eller år. Når et lægemiddel har klaret sig gennem Fase 3, bliver al information samlet og sendt ind til sundhedsmyndighederne i blandt andet Europa, USA og Japan, der skal godkende lægemidlet.

Det nye slankemiddel giver ifølge Arne Astrup ikke de bivirkninger, som mange andre slankemidler er blevet kritiseret for.

»Vi har før set eksempler på, at andre slankemidler giver øget risiko for depressioner og en negativ påvirkning af kolesterolet, men Liraglutide giver ikke problemer i den henseende,« erklærer han.

I det hele taget har forsøgene med det nye slankemiddel vist sig at medføre få bivirkninger.

»I det første studie kunne vi generelt se en lille stigning i pulsen, som vi har holdt øje med. Men ved behandling gennem længere tid, faldt pulsen igen, og det tegner positivt,« siger Arne Astrup.

Han forklarer, at 15 procent af forsøgspersonerne fik symptomer som kvalme og opkastning ved den højeste dosis af lægemidlet, men at det efter nogle uger faldt til 10 procent.

Men kvalmen er dosisrelateret, hvilket vil sige at patienter, som får kvalme, kan reducere dosisindtaget og stadig opleve vægttab uden at få kvalme.

Efter to år varer vægttabet ved

I forsøget blev 564 fede eller svært overvægtige forsøgspersoner tilfældigt valgt til at blive udsat for enten det nye lægemiddel Liraglutide, placebo eller Orlistat, en aktiv ingrediens, der forhindrer enzymer i at nedbryde fedtet i maden.

Undersøgelsen var dobbelt-blindet det første år af studiet, hvilket vil sige, at hverken deltagerne eller forskerne i den første periode vidste, hvem der fik det aktive stof, og hvem der fik placebo.

Det er muligt, at Liraglutide også kan blive tilladt for personer med følgesygdomme efter mindre grader af overvægt; f.eks. blodtryksforhøjelse eller slidgigt i knæene - tilstande hvor et vægttab vil have dramatisk effekt på lidelsen. (Foto: Colourbox)

Forsøgspersonerne fik en daglig indsprøjtning over en periode på tyve uger, samtidigt med, at de var på diæt og dyrkede motion. Efter de tyve uger blev forsøget forlænget til to år. Her startede 398 forsøgsdeltagere på forlængelsen, hvoraf 268 fuldførte.

Efter et år havde de forsøgspersoner, der havde fået Liraglutide, samlet set tabt 5,8 kg mere i vægt end de, der havde fået placebo og 3,8 kg mere end dem på Orlistat.

Efter to år var resultatet, at forsøgsdeltagerne på Liraglutide i gennemsnit havde tabt 3,0 kg mere i vægt end dem på Orlistat.

Generelt opretholdt deltagere på Liraglutide et vægttab på 5.3 kg efter to år. Samtidigt faldt forekomsten af ​​prædiabetes med 52 procent, og forekomsten af metabolisk syndrom med 59 procent .

Det nye slankemiddel er kun for svært overvægtige

Det nye slankemiddel er ikke beregnet til mennesker, der blot har lidt for meget på sidebenene.

Liraglutide bliver et receptpligtigt lægemiddel, der - sammen med diæt og livsstilsændringer - kun skal ordineres til behandling af svær fedme, hvilket vil sige tilfælde, hvor patienterne har betydelige helbredsproblemer i forbindelse med deres vægt og ikke kan tabe sig på anden måde.

»Behandling med Liraglutide er et alvorligt skridt at tage i forhold til vægttab. Det skyldes et princip om, at man ikke begynder at behandle raske mennesker med lægemidler, og personligt synes jeg, det er et skråplan, hvis et par kilo overvægt skal behandles med lægemidler. Kostomlægning og støtte fra en diætist kan snildt klare det problem,« erklærer Arne Astrup.

Her mener han, det er en fordel, at der er tale om en indsprøjtning frem for en slankepille, fordi risikoen for, at midlet bliver ordineret til let overvægtige patienter, der ønsker hjælp inden bikinisæsonen, bliver mindre.

Fakta

Fra en virksomhed opdager, at en sygdom kræver behandling, til en ny medicin kommer på markedet, ser forløbet typisk sådan ud: • Der gået 15 år • Medicinen blevet testet på mellem 2.000 og 5.000 mennesker • Omkring 500.000 stoffer undersøgt og kasseret, fordi de ikke kunne helbrede • Man har brugt 15-20 milliarder kroner, inklusiv 8 milliarder til lægemidler, som endte med at fejle Kilde: Lundbeck

»Man kan sige, at hvis alternativet er en mavesæksoperation, er det bedre at få et dagligt stik. Men historien har lært os, at det sommetider først er, når lægemidlet har været på markedet i mange år, at man finder ud af at der eksisterer sjældne, men alvorlige bivirkninger.«

»Det betyder knap så meget, hvis det er syge mennesker, man har behandlet, som samtidigt har fået en stor gevinst af behandlingen, der retfærdiggør at man løber en lille risiko. Men for helt raske personer med et par ekstra kilo på sidebenene, er det ikke okay,« erklærer Arne Astrup,  som oplyser, at han ikke får penge for en evt. salgssucces, men at han sidder i advisory board hos Novo Nordisk og tidligere har holdt foredrag, som Novo Nordisk har honoreret ham for.

Professor blåstempler studiet

Videnskab.dk har derfor bedt en anden professor i farmakologi, Thue W. Schwartz, om at vurdere studiet.

Han er professor på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Københavns Universitet og tidligere forskningschef på biotek selskabet 7TM Pharma, der er meget aktiv i opdagelse og udvikling af lægemidler mod fedme.

»Det er et godt forsøg og et meget spændende potentielt nyt middel mod fedme med en ret god påvist effekt i forhold til vægttab,« vurderer han.

»For bare få år siden var der ikke mange, inklusiv Novo Nordisk, der troede, at det ville blive relevant med injektions lægemidler mod fedme. Men i mellemtiden er stort set alle andre tilsyneladende lovende slankemidler blevet trukket tilbage fra markedet eller i de sidste faser af udviklingen. Der er næsten kun Liraglutide tilbage, som til gengæld ser rigtig godt ud,« beretter Thue W. Schwartz.

Novo Nordisk oplyser, at de for nyligt er gået i gang med at teste Liraglutide i nogle store Fase 3-forsøg. Hvis forsøgene går efter planen, vil Liraglutide være på markedet omkring år 2015.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk