Blækspruttehanner af arten Loligo pealeii opfører sig mildest talt besynderligt, når hunnerne lægger æg. Æggene får tilsyneladende det værste frem i hannerne. i det øjeblik, hunnerne lægger æg, udvikler hannerne sig til sande dræbermaskiner, der giver sig til at slå løs på hinanden for at vinde hunnernes gunst. Det skriver National Geographic News.
Forskere fra National Oceanic and Atmospheric Administration i USA opdagede denne effekt, mens de studerede blæksprutte-hanner, der ankom til ynglepladserne, hvor hunnerne allerede var begyndt at lægge ægkapsler.
I det øjeblik hannerne så ægkapslerne på havbunden, begyndte de at svømme hen mod æggene, hvorefter de slyngede deres arme omkring dem.
»Den adfærd syntes vi var noget besynderlig,« siger havbiolog Roger Hanlon fra Det Marinbiologiske Laboratorium i Woods Hole, Massachusetts. Så snart hannerne rørte kaplserne, blev de meget agrressive og begyndte at kæmpe vildt mod hinanden.
Forskerne tog nogle hanner med sig hjem og puttede dem i akvarier i laboratoriet. Herefter præsenterede forskerne dem for ægkapsler. Til deres overraskelse fandt forskerne, at hannerne begyndte at angrebe hinanden, selv om der ikke var nogen hunner til stede.
For bedre at forstå årsagen, analyserede forskerne overfladen af kapslerne og fandt, at de indholdt β-microseminoprotein. De virker tilsyneladende som en art feromoner, der fremprovokerer aggressivitet hos blæksprutter. Forskerne har aldrig set noget lignende hos andre dyrearter, men vil nu studere fænomenet nærmere.