Tilstrømningen af fremmed arbejdskraft, hvis for eksempel Tyrkiet bliver optaget i EU, er langt mindre, end man tidligere har troet, viser ny forskning
»Den slags bølger af arbejdskraft i kølvandet på at lande nedlægger grænser eller får friere adgang til hinandens arbejdsmarkeder, er i virkeligheden langt mindre, end man tidligere har antaget,« siger professor Philipp Schröder fra Aarhus Universitet i en pressemeddelelse. Sammen med sin kollega Herbert Bruücker har han undersøgt arbejdstageres ind- og udvandring fra Tyskland i 1967 til 2009.
Tilstrømning vil udligne sig over tid
Den nye forskning viser også, at hvis der over fem år rejser for eksempel 10.000 udenlandske arbejdere ind i Tyskland, rejser der i den samme periode den samme mængde ikke-tysk arbejdskraft ud af landet igen. På den måde udligner antallet sig automatisk over tid.
»I Europa flytter migranter hjem igen. Der sker i det lange løb derfor ikke en tilvækst i befolkningen,« siger Philipp Schröder.
Lønforskelle er ikke afgørende
Tidligere er man gået ud fra, at tilstrømning af udenlandsk arbejdskraft udelukkende følger lønforskelle. Som den fasttømrede fordom om de polske håndværkere, der kommer til Danmark, fordi de kan få en højere løn her.
Men den nye forskning tager også højde for arbejdskraftens mobilitet. Og det viser sig, at de arbejdstagere, som har mulighed for og personlig kapacitet til at flytte, allerede har gjort det.
»Der er jo forskel på, om du er 45 og har etableret dig med familie, eller du er 18 og nyuddannet,« siger Philipp Schröder.
Resultaterne er udkommet i det anerkendte internationale tidsskrift The World Economy.