Det gør en stor forskel, om du bliver opereret eller strålebehandlet for prostatakræft, i hvert fald når det kommer til bivirkningerne. Det viser et nyt udenlandsk studie, der netop er offentliggjort i The New England Journal of Medicine, skriver Cancer.dk.
Studiet fra Vanderbilt University Medical Center i Nashville omfatter 1.655 mænd på mellem 55 og 74 år. Det viser, at opererede mænd har langt sværere ved at holde på vandet – både to og fem år efter indgrebet – end dem, der har modtaget strålebehandling.
15 år efter indgrebet var forskellen udlignet, men ikke desto mindre var der på det tidspunkt væsentlig flere opererede end strålebehandlede mænd, der benyttede sig af absorberende indlæg, skriver Cancer.dk.
De prostataopererede mænd havde desuden i langt højere grad rejsningsproblemer – både to og fem år efter operationen – end de strålebehandlede patienter.
Overlæge og professor Michael Borre fra Aarhus Universitetshospital er en af landets førende eksperter inden for prostatakræft. Han beretter, at de nye resultater er helt i tråd med tidligere undersøgelser, men bemærker, at behandlingen af prostatakræft er væsentligt forbedret de seneste 20 år.
»Patienterne i dette studie er behandlet for næsten 20 år siden. Det er derfor vigtigt at understrege, at begge behandlingsmetoder er forbedret betydeligt siden. Man bestråler i dag langt mere præcist og, ligesom ved robotkirurgi, langt mere skånsomt,« siger Michael Borre ifølge Cancer.dk.
Det er ikke al prostatakræft, det er nødvendigt at behandle. Prostatakræft er hyppig hos ældre mænd, og sygdommen vil ofte udvikle sig langsomt. Hos mellem 30 og 50 procent af de mænd, der får konstateret prostatakræft, er sygdommen ikke livstruende.
Læs også på Videnskab.dk: Behandling mod prostatakræft giver klager over kortere penis