Danske pensionister føler sig meget trygge og tilfredse, men de er bekymrede for, hvordan den sidste tid af livet vil forløbe. Det er én af konklusionerne i ny sociologisk undersøgelse fra Københavns Universitet, der nu bliver publiceret i bogen ‘Efter arbejdslivet – fortællinger om dét at blive ældre’.
Det skriver Københavns Universitet.
Sammen med sin kollega Anders Bonatto Fisker har forskningsmedarbejder Søren la Cour været i hver en afkrog af landet. De har besøgt pensionisterne i deres eget hjem og talt med dem om tryghed og om, hvordan de ældre har det med den sociale, den eksistentielle og den hjemlige dimension af dét at blive ældre.
I undersøgelsen har forskerne interviewet i alt 50 ældre tre gange med mindst tre måneders mellemrum. Respondenterne er repræsentativt udvalgt af Gallup med henblik på størst mulig spredning af bosted, uddannelse, erhvervsbaggrund, politisk tilhørsforhold, alder og køn.
»Et stort spørgsmål, der presser sig på hos ældre danskere er, hvornår ’den sidste tid’ af livet begynder. Ældre frygter tilsyneladende ikke selve døden, men de frygter en tid før døden, hvor de har mistet grebet om livet og ikke længere er sig selv. De føler sig utrygge, når tankerne kredser om en uværdig afslutning på livet,« siger Søren la Cour, der også er én af forfatterne bag bogen.
Billedet, der tegner sig af danske ældre, er dog livsbekræftende. Hovedparten af dem trives og føler sig trygge og tilfredse med livet. De har det godt. På lykkebarometeret scorer danske ældre højt, også selv om alderens fysiske og mentale skavanker trænger sig på med årene.
Læs mere på Videnskab.dk: