Stress og depression gør dig ældre
Personer som er klinisk depressive, eller har kronisk stress, ældes hurtigere end andre, antyder nyt norsk studie.

Svær, klinisk depression eller kronisk stress kan føre til hurtigere aldring, viser nyt, norsk studie. (Foto: Colourbox)

Svær, klinisk depression eller kronisk stress kan føre til hurtigere aldring, viser nyt, norsk studie. (Foto: Colourbox)

Et studie, der blev publiceret for nyligt, viser, at stress og depressioner kan gøre dig ældre.

Det fortæller professor Jan Bergdahl ved Universitetet i Tromsø, som sammen med Universitetet i Umeå har foretaget et stort studie på patienter med depression og personer med kronisk stress.

»Når man sammenligner dem med normalbefolkningen, så risikerer de at ældes hurtigere,« fortæller Jan Bergdahl.

Stress og depression påvirker kroppens ur

Måden, han kan måle dette på, er at undersøge enderne i vores kromosomer – telomererne.

Simpelt forklaret kan telomererne betegnes som vores ’biologiske ur’ – de viser, at den enkelte celle har en iboende kontrol over, hvor mange celledelinger den har været igennem, og længden på tolemererne kan således bestemme en celles alder.

Forskerne mener, at kortere telomerer er en indikator på tidlig aldring.

»Vores resultater viste, at de patienter, som sled med stress eller depressioner, havde kortere telomerer, som altså indikerer, at de ældes hurtigere.«

Aldring kan være meget andet end telomerer

Forskerne undersøgte 91 patienter med klinisk depression og 425 personer med kronisk stress på cirka 60 år, som alle afgav en blodprøve. Ved at sammenligne telomerlængden, så de en væsentlig forskel mellem testpersonerne og de med depression og kronisk stress.

»Her er der ikke snak om personer, der føler nedstemthed. Vi studerede dem, som har været meget syge i flere år,« pointerer professoren.

»Man vil jo ikke skræmme folk, som føles sig stresset med, at de vil dø tidligere. Det er vigtigt at sige, at aldringsprocessen er kompliceret og hviler på flere forskellige faktorer, hvor telomerer er en vigtig del,« afslutter han.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Telomererne dækker kromosomerne, og de forkortes, hver gang cellen går gennem en deling. Dette medfører, at kromosomet bliver lidt kortere for hver celledeling.

Efter et stykke tid når længden på telomererne et kritisk punkt, hvor kromosomerne ikke længere er beskyttet og generne på enden kan gå tabt. Dette vil føre til, at cellen dør.

Denne mekanisme hindrer dermed, at cellerne kan dele sig et ubegrænset antal gange.

Telomererne spiller derfor en nøglerolle i kroppens aldringsproces.

De amerikanske forskere Elizabeth H. Blackburn, Jack W. Szostak og Carol W. Greider fik i 2009 Nobelprisen for deres opdagelser af telomererne og for enzymet telomerase, som kan forlænge telomererne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.