Et studie, der blev publiceret for nyligt, viser, at stress og depressioner kan gøre dig ældre.
Det fortæller professor Jan Bergdahl ved Universitetet i Tromsø, som sammen med Universitetet i Umeå har foretaget et stort studie på patienter med depression og personer med kronisk stress.
»Når man sammenligner dem med normalbefolkningen, så risikerer de at ældes hurtigere,« fortæller Jan Bergdahl.
Stress og depression påvirker kroppens ur
Måden, han kan måle dette på, er at undersøge enderne i vores kromosomer – telomererne.
Simpelt forklaret kan telomererne betegnes som vores ’biologiske ur’ – de viser, at den enkelte celle har en iboende kontrol over, hvor mange celledelinger den har været igennem, og længden på tolemererne kan således bestemme en celles alder.
Forskerne mener, at kortere telomerer er en indikator på tidlig aldring.
»Vores resultater viste, at de patienter, som sled med stress eller depressioner, havde kortere telomerer, som altså indikerer, at de ældes hurtigere.«
Aldring kan være meget andet end telomerer
Forskerne undersøgte 91 patienter med klinisk depression og 425 personer med kronisk stress på cirka 60 år, som alle afgav en blodprøve. Ved at sammenligne telomerlængden, så de en væsentlig forskel mellem testpersonerne og de med depression og kronisk stress.
»Her er der ikke snak om personer, der føler nedstemthed. Vi studerede dem, som har været meget syge i flere år,« pointerer professoren.
»Man vil jo ikke skræmme folk, som føles sig stresset med, at de vil dø tidligere. Det er vigtigt at sige, at aldringsprocessen er kompliceret og hviler på flere forskellige faktorer, hvor telomerer er en vigtig del,« afslutter han.
© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson