Resten af ugen skriver Videnskab.dk kun om klima
KOMMENTAR: Den grønne farve på billedet kommer til at dominere sitet, mens magtfulde politikere er i København til klimatopmødet C40.
Klimamarch Videnskab.dk

Videnskab.dk demonstrerer digitalt denne uge. Ved Folkets Klimamarch i maj 2019 var vi på gaden med budskabet om, at politikerne skal lytte til klimaforskerne. (Foto: Videnskab.dk)

Videnskab.dk demonstrerer digitalt denne uge. Ved Folkets Klimamarch i maj 2019 var vi på gaden med budskabet om, at politikerne skal lytte til klimaforskerne. (Foto: Videnskab.dk)

Har du meldt dig ind i klimakampen, har du masser at glæde dig til på Videnskab.dk.

Og hvis du er ligeglad med menneskeskabte klimaforandringer - eller ligefrem benægter, at de finder sted - bør du især pudse læsebrillen og klikke dig ind på sitet de kommende dage.

Fra 9. til 12. oktober bruger vi nemlig alle vores kræfter på at formidle, hvad forskerne ved om årsagerne til og konsekvenserne af den globale opvarmning. 

I tråd med vores konstruktive Red Verden-tema vil vi også give konkrete bud på, hvordan både samfundet og hver enkelt af os kan skrue ned for CO2-udledningen.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du hjælpe klimaet derhjemme og på arbejde

Borgmestre kan skabe drastiske ændringer

Vores store klimafokus sker samtidig med, at borgmestre fra over 90 af verdens største byer besøger København under klimatopmødet C40. De repræsenterer tilsammen over 700 millioner indbyggere og en fjerdedel af hele verdens økonomi.

Netop byer er et ekstremt vigtigt våben mod klimaforandringer, har vi tidligere skrevet i en af vores 1.000 artikler om klimaet. De kan nemlig handle hurtigere og mere drastisk, end hele lande kan.

»Byerne kan handle meget hurtigere, fordi de ikke skal igennem de samme komplicerede processer, som man skal på nationalt plan. Vi har set flere gange, at én karismatisk borgmester eller minister kan skabe større og hurtigere forandringer, end en statsleder kan,« sagde Diana Vorsatz, direktør for Center for Climate Change and Sustainable Energy Policy (3CSEP) på Central European University i Ungarn, i artiklen fra 2018.

Byernes klimatopmøde C40 København

Byernes klimatopmøde C40 finder sted i København 9. til 12. oktober. (Illustration: Sarafina Kimø)

Farvel til 'business as usual'

Borgmestrenes handlekraft er grunden til, at vi maler Videnskab.dk i håbefulde, lysegrønne farver. Vi håber, at politikerne lytter til videnskaben, når forskerne for eksempel præsenterer, hvordan byer kan blive CO2-neutrale - og ikke stikker hovedet i busken.

For videnskaben er krystalklar. Forskerne er enige: Der er brug for konkret handling. Det får alvorlige konsekvenser, hvis vi fortsætter som hidtil.

Og derfor er der ikke noget 'business as usual' over Videnskab.dk de kommende dage.

LÆS OGSÅ: Videnskab.dk mener: Politikere, lyt til klimaforskerne. Kom i gang!

LÆS OGSÅ: Professorer: Sådan bør Danmarks politikere handle for klimaet lige nu

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk