Det er ikke kun bakterier og dårlig hygiejne, du skal bekymre dig om, når du er ude at rejse.
Du kan også nemt risikere at få en meget uvelkommen gæst med hjem, og særligt hvis du har beskidt tøj i rygsækken.
Et nyt studie udgivet i tidsskriftet Scientific Reports har vist, at væggelus er vilde med dit vasketøj, og i en sådan grad, at man kan se, at de spreder sig langt mere, hvis der er beskidt tøj i rummet.
»Væggelus har en meget sofistikeret lugtesans. Vi tror, at de foretrækker det beskidte tøj frem for det rene, fordi tøjet lugter mere af mennesker. Derfor tror væggelusen, at der er føde i form af blod i nærheden,« siger Will Hentley, der er ph.d. ved afdeling for dyr- og plantevidenskab på University of Sheffield.
Forskerne vil gerne vide, hvordan de spreder sig. De små kræ er nemlig et stigende problem i Vesten, og vi har færre midler til at bekæmpe dem, fordi de er blevet resistente.
»Forhåbentlig kan studiet bidrage til, at vi kan blive mere bevidste om væggelusenes adfærd. Al viden, vi kan indsamle om dem, er et skridt nærmere at få bugt med dem,« siger Will Hentley.
\ En blodsugende tæge
Væggelusen (Cimex lectularius) skal have sit blodmåltid, før den begynder at lægge æg.
Tægen synes ikke at spille nogen rolle som smittespreder af sygdomme.
Kilde: Aarhus Universitet, www.dpil.dk
Sjælden gæst er vendt tilbage
Når væggelusen indtager vores hjem, gemmer den sig typisk i revner og sprækker særligt i eller omkring sengen.
Det gør den, så den kan suge blod fra husets ejerere, når de sover om natten. De vil herefter opleve kløe og bid fra lusen på ansigt, hals, arme og eventuelt fødder.
Ifølge en dansk forsker var væggelusen stort set fraværende i Danmark før i tiden, men i dag er den igen i vækst.
»Væggelusen speder sig globalt. Det har vi kunnet se siden midten af 90’erne, hvor der var et absolut lavpunkt af væggelus, men det har været stigende lige siden,« siger Karl-Martin Vagn Jensen, der har forsket i bekæmpelse af skadelige insekter ved Institut for Agroøkologi – Entomologi og Plantepatologi.
Ifølge Will Hentley skyldes spredningen, at folk rejser meget mere i dag, end de gjorde før i tiden, og den blodsugende plage spredes derfor let gennem bagage.
I det nye studie viste det sig at have betydning, om tøjet i bagagen var rent eller beskidt.
\ Læs mere

Du er væggelusens førsteprioritet
I undersøgelsen af væggelusene fordelte forskerne otte poser tøj fyldt med væggelus i to rum. I begge rum lå der to poser med henholdsvis rent og snavset tøj.
I det ene rum simulerede forskerne, at der var mennesker tilstede ved at tilføre ekstra kuldioxid, som er det, vi mennesker udånder.
Resultaterne viste, at væggelusene havde større tendens til at kaste sig over det snavsede tøj, ligesom forskerne fandt dobbelt så mange lus i det beskidte tøj i det rum med øget kuldioxid.
»Det skyldes formentlig, at væggelusene tror, der er mennesker til stede, og det får dem til at flytte sig fra deres udgangspunkt i håbet om at finde blod,« siger Will Hentley.

Væggelusene var mindst interesserede i det rene tøj i rummet uden tilsat kuldioxid, og den største spredningsrisiko opstår derfor, når der er tegn på mennesker i rummet, hvilket snavset tøj og øget kuldioxid indikerer.
Væggelusen prioriterer:
- Først levende væsner – særligt mennesker, men de kan også suge blod fra andre dyr, for eksempel kaniner, rotter, mus og fugle.
- Dernæst dit snavsede tøj, hvis de vel at mærke kan fornemme, at du er til stede i rummet.
- Deres tredjeprioritet er dit snavsede tøj, når du ikke er til stede.
- Sidst på deres ønskeliste er dit rene tøj.
\ Læs mere
Karl-Martin Vagn Jensen mener ikke, at studiet bidrager med overraskende ny viden.
»Det er et udmærket studie, men det bekræfter blot, hvad vi allerede ved,« siger han.
Som studiet peger på, bringes væggelusen typisk hjem, fordi man har overnattet i rum med dem, men Karl-Martin Vagn Jensen mener, at man skal passe på med kun at forklare spredningen ved øget rejseaktivitet.
»Man kan sagtens flytte væggelus rundt inden for danske grænser, for eksempel hvis man køber brugte møbler på et loppemarked,« siger han.
Hvad gør du, hvis du har væggelus?
Hvis du har mistanke om væggelus, er det en god ide at gennemgå bagagen ved hjemkomsten.
Tøj og andre genstande, som kan tåle det, vaskes i vaskemaskine eller fryses ned til minus 18 grader i et par døgn, mens kufferter og tasker eventuelt kan sprøjtes med et insektmiddel mod krybende og kravlende insekter.
Der går op til to måneder før den nye generation af væggelus kommer, og derfor oplever folk typisk først problemet lang tid efter, de er kommet hjem fra ferie.