Midt i det nordlige Stillehav har flere hvirvelløse arter, der normalt lever helt tæt på kyster, bosat sig på den enorme ‘suppe-ø’ af plastik-skrald, Great Pacific Garbage Patch. Det har en forskergruppe nu dokumenteret.
I en ny undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Nature, har en forskergruppe fundet 37 forskellige arter, der normalt lever ved kyster, men som nu har koloniseret sig og overlever på skraldet i Stillehavets åbne hav.
De blev fundet blandt 105 affalds-genstande, der var indsamlet forskellige steder i Great Pacific Garbage Patch, og som efterfølgende er blevet analyseret.

På 98 procent af de indsamlede affalds-genstande fandt forskerne hvirvelløse dyr, der groede på det. Og blandt 70,5 procent af genstandene var der arter, der normalt kun lever nær kyster.
Det var blandt andet arter såsom krebsdyr (Crustacea), søanemoner (Actiniaria) og mosdyr (Bryozoa), der blev fundet og så ud til at trives i den gigantiske suppe af plastik flere tusinde kilometer fra land.
Arterne er sandsynligvis drevet derud på plastik fra kystområder, skriver Science Alert.
Den nye forskning peger på, hvordan kystnære marine arter nu ikke kun spreder sig til andre kystområder ombord på flydende plastik, men også bosætter sig steder, man tidligere antog, de ikke kunne leve.
Forskerne forventer at finde endnu flere kystnære arter, der ender i det åbne hav og bosætter sig i miljøer som Great Pacific Garbage Patch.
smb