Utrolige billeder: Sådan ser Månen og Jorden ud fra Mars
jorden månen mars billede

Kameraet HiRise tager billeder i tre bølgelængdebånd: infrarød, rød og blå-grøn. På billedet ses disse som henholdsvis rød, grøn og blå. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Kameraet HiRise tager billeder i tre bølgelængdebånd: infrarød, rød og blå-grøn. På billedet ses disse som henholdsvis rød, grøn og blå. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Kilde: 
09 januar 2017

For første gang har et Mars-teleskop fanget detaljerede billeder i høj opløsning af Jorden og Månen i det rigtige størrelsesforhold. Det skriver jpl.nasa.gov.

Der er tidligere fanget lignende billeder, men her har Jorden og Månen bare lignet små, utydelige prikker. Se disse billeder her.

De nye billeder er taget 20. november 2016 med kameraet HiRISE på NASAs rumsonde ’Mars Reconnaissance Orbiter’. Rumsonden har siden 2006 været i kredsløb om Mars.

Billedet, du ser øverst i artiklen, er to billeder, der er kombineret for at gøre flest mulige detaljer synlige på både Jorden og Månen. Månen er nemlig meget mørkere end Jorden og kræver derfor andre kameraindstillinger og lysstyrke.

LÆS OGSÅ: Jorden set fra rummet: Se astronaut Scott Kellys imponerende fotos

Det kombinerede billede viser Jorden og Månens korrekte position, størrelse og afstand til hinanden. Afstanden er omkring 30 gange Jordens diameter.

På billedet kan det dog ligne, at de er tættere på hinanden end det, men det er, fordi billedet er taget på et tidspunkt, hvor Månen næsten befandt sig direkte bag Jorden fra Mars’ synspunkt.

Den grøn-brunlige plet i midten af billedet af Jorden er Australien. Sydøstasien er det rødlige område øverst oppe, og det store, hvide område nederst til venstre er Antarktis. Resten af de hvide områder er skyer.

Da billedet blev taget, var der en afstand mellem Mars og Jorden på omkring 205 millioner kilometer.

LÆS OGSÅ: Hvorfor ser du en kvinde i dette billede fra Mars?

LÆS OGSÅ: Sådan ser Jorden ud fra Mars

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.