Omkring 40 procent af alle plantearter er truet af udryddelse, men de får ikke nær så meget opmærksomhed som truede dyrearter.
Mennesker har nemlig et kognitivt bias, der kaldes for ‘planteblindhed’. Vi har sværere ved at relatere os til planter end dyr, og det kan forværre plantearternes chancer for overlevelse.
Et nyt studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Annals of Botany, peger nu på en løsning: Vi skal producere og se flere naturdokumentarer. Forskningen indikerer nemlig, at naturdokumentarer kan gøre folk mere interesserede i botanik og økologi.
Det skriver Oxford University Press i en pressemeddelelse.
Forskerne bag studiet tog udgangspunkt i BBC-programmet ‘Green Planet’, som har omkring fem millioner seere i Storbritannien. Programmet handler om planteverdenen og dens diversitet i de tropiske regnskove, på havets bund, i ørkener og i byer.
For at undersøge, om programmet gjorde seerne mere interesserede i de forskellige plantearter, brugte forskerne data om Google- og Wikipedia-søgninger.
De noterede først de arter, der var emnerne i en pågældende episode, og undersøgte derefter, om folk i højere grad søgte på dem på Google og Wikipedia, før og efter episoden blev sendt.
Forskerne kunne konstatere, at programmet havde en betydelig effekt på seernes interesse for planterne i programmet.
Næsten en tredjedel af Wikipedia-siderne for de planter, der havde været med i programmerne, oplevede en stigning af besøgende, efter programmet var blevet sendt. Cirka det samme gjorde sig gældende for Google-søgninger.
En af forskerne bag studiet Joanna Kacprzyk, der er adjunkt i biologi og miljøvidenskab på University College Dublin, forklarer, at studiet viser, at naturdokumentarer kan være et vigtigt værktøj til at bevare truede plantearter.
»Vores resultater indikerer desuden, at seerne fandt nogle specifikke planter særligt fængslende. De planter kan muligvis bruges til at promovere bevaring af truede plantearter og i kampen mod det alarmerende tab af biodiversitet blandt plantearterne,« siger Joanna Kacprzyk i pressemeddelelsen.
jso